Pénz- és tőkepiac

Carry on, forint: erősödne a magyar deviza, de a japán jen még bekavarhat

Még a svájcifrank-hiteleseknél is hatalmasabbat buktak a pénzügyi válság után a jenhitelesek, de ezek emléke lassan elhalványodik. A forint árfolyama a jen és a frank ellen jó ideje már csak a Japánba és Svájcba utazóknak érdekes, most azonban nyomós okuk támadt azoknak is újra a jenre figyelni, akiknek a forint euró- vagy dollárárfolyama pénztárcába nyúló ügy.

A tragikus emlékű jenhitel immár kevesek rémálmaiban tűnik fel újra, a forint euró és dollár elleni árfolyamának mozgásai által érintettek azonban jobb, ha az év hátralévő részében újra figyelik a japán fizetőeszköz árfolyamát.

Strong,And,Powerful,As,Super,Hero
Fotó: Shutterstock

Erre az összefüggésre a Capital Economics friss elemzése világított rá. Az alaptudnivaló: a forintot az úgynevezett carry devizák közé sorolják, ezek olyan gazdaságok fizetőeszközei, ahol magas a kamat. A magas kamat miatt vásárolják őket a külföldiek, mégpedig gyakran alacsony kamatú devizákért, amilyen a japán jen. Amíg a jen olcsó, ez jól működik, és a jen az idén egyre olcsóbbá vált a dollár ellenében: folyamatosan gyengült.

Az év hátralévő felében azonban sok elemző azt várja, hogy a jen megismétli tavaly év végi visszapattanását a dollárkeresztben, és az elemzők szerint ez csapást mérhet a carry devizákra, amilyen a forint is, hiszen a gyakran használt finanszírozó deviza drágábbá válik a nem japán befektetők számára.

A jen évek óta gyengül a dollár ellenében, de az év végén ez visszafordulhat, ami nem érdektelen a forint árfolyamát illetően sem. Forrás: Stooq

 

A forint árfolyama: szerencsére vagy balszerencsére más is hat rá

Mekkorát kell erősödnie a jennek ahhoz, hogy már a forintra is érzékelhető hatást gyakoroljon, erről nem szól az elemzés, és nem ismert, milyen mértékben használják a jent finanszírozóként a forintot magas kamatai miatt vásárlók. 

Mindenesetre egy ugrásszerű jenerősödés már hangulati alapon is negatívan hathatna a napokban többhavi csúcsaira erősödő forintra. A rövid elemzés nem is ezt említi a carry devizákra ható fő kockázati tényezőként, hanem arról szól, hogy más folyamatok is ugyanebben az irányban hathatnak. Ugyancsak negatív hatással lehet a devizáknak erre a csoportjára, tehát a forintra is, ha

  • az ilyen devizával működő gazdaságok jegybankjai folytatják a megkezdett kamatcsökkentési folyamatot. Itt meg kell jegyezni, hogy az elmúlt hónapokban nem is csak a Magyar Nemzeti Bank, hanem még a régiós jegybankok – főként a lengyel – döntései és iránymutatásai is befolyásolták a forintot. A kamatcsökkentést előrevetítő hírek mind a három nagy közép-európai deviza árfolyamának az irányát képesek egyszerre gyengíteni.
  • Tovább segítheti az ebbe a körbe tartozó feltörekvő piaci devizák árfolyamát, ha az amerikai állampapírok hozama tovább süllyed. Ez azonban szintén nem végtelen folyamat, és egy forduló a hozamokban szintén nem segítene.
  • Nyomás alá kerülhetnek a devizák attól is, ha a fejlett gazdaságok recesszióba süllyednek.

Pozitív forint árfolyamot befolyásoló tényezők

Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek segítik a forintot, nem véletlen, hogy idén mintegy 6 százaléknyi nyereséggel a zlotyval fejbfej mellett haladva a régió legjobban teljesítő devizája.

Kiemelendő, hogy az enyhülésével az idén a magyar külkereskedelem egyenlege mínuszból pluszra fordult.

Ha ennek a hírnek nem örül a forint, akkor semminek: bődületes többlet a magyar külkereskedelmi mérlegben

Szeptemberben már idén harmadjára volt egymilliárd euró fölött a külkereskedelmi többlet, szemben a tavalyi évvel.

A pénteki napon egyéb is akadt:

Az inflációs adat és az EU-s alapok körüli spekuláció négyhavi csúcsára reptették a forintot

A vártnál kedvezőbb inflációs hírnek az álmoskönyv szerint elvileg gyengítenie kellett volna a forintot, hiszen gyorsabb jegybanki kamatcsökkentéshez vezethet, ám idehaza a régi kerékvágásba való visszarázódás alapvetően oldja a bizonytalanságot, miközben rövid távon nő a reálkamat is.

 

forint jen magas kamat árfolyam
Kapcsolódó cikkek