Kora délután óta zsákolják pénteken a befektetők az Appeninn részvényeit, négy óra után már több mint 20 százalékkal, a közel hároméves csúcsot jelentő 310 forintra emelkedett az árfolyam, és a papírok forgalma is 150 millió forint fölé nőtt, ami persze eltörpül az OTP forgalma mellett, ám messze meghaladja az Appeninn saját sokéves átlagát. 

Veszik az Appeninnt, mintha nem lenne holnap. Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

Az ingatlancég fél egy körül tette fel a Budapesti Értéktőzsde honlapjára a december 13-ra összehívott közgyűlés előterjesztéseit, melyekből kiderült, hogy a társaság kezdeményezni kívánja a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) történő nyilvántartásba vételt, amihez a részvényesek hozzájárulását kéri.

Mint ismert, a SZIT-ként működő cégek számos adókedvezményben részesülnek, például mentesülnek a társasági és helyi iparűzési adó megfizetése alól. Emellett kedvezményes, 2 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnek az általuk megszerzett ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának és belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló tulajdonrésznek a megszerzésére. Kapcsolt felek közötti jogügylet esetén pedig a tranzakció illetékmentes.

A lényeg azonban az osztalékfizetésre vonatkozó szabályokban rejlik, hiszen a SZIT ügyvezetésének, részvénytársaság esetén az igazgatóságnak az éves beszámoló jóváhagyását követően  javaslatot kell tennie a nyereség legalább 90 százalékának mint elvárt osztaléknak a kifizetésére. A javaslatot persze nem kötelező megszavazni, el is lehet utasítani, ám a részvényekre pénteken rászabaduló befektetők jól láthatóan nem erre a forgatókönyvre számítanak. 

Az Appeninn árfolyama 6 hó
 

Tavaly például közel 14 millió euró volt a cég adózott eredménye, amiből egy petákot sem osztottak vissza a részvényeseknek. A jövőben – ha valóban SZIT-té válik a cég – erre valószínűleg nem kerülhetne sor, hacsak a részvényesek el nem utasítják az igazgatóság osztalékfizetésre irányuló javaslatát.

A tőzsdei cégek közül SZIT-ként működik a Graphisoft, a BIF, és a SunDell Estate is.