Hároméves csúcsról ereszkedtek vissza az amerikai jelzálogkamatok. A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata ezen a héten 7,76 százalékra csökkent az egy héttel ezelőtti 7,79 százalékról – közölte a Freddie Mac csütörtökön.

A,Model,House,Sitting,With,A,Calculator,And,Twenty,Dollar
Fotó: Shutterstock

A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek évi közel 8 százalékos kamatterhe sok potenciális lakásvásárlót tart a pálya szélén, illetve a lakástulajdonosokat röghöz köti, mert egyszerűen finanszírozhatatlanok a lakáscélú befektetések. Részben a magas jelzáloghitelekkel magyarázható a szinte csillapíthatlan fogyasztási láz is Amerikában, ami kioltja a jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek hatását.

A jelzálogkamatok általában nagyjából követik az irányadó 10 éves kincstárjegy hozamát, amely megfordult és csökkenni kezdett, mióta a múlt héten elérte az 5 százalékot. 

A Fed szerdán kamattartásról döntött, s az 5,25-5,5 százalékos sávban hagyta az irányadó rátát.

Elemzők szerint zsákutcába fordult az amerikai lakáspiac. Ha ugyanis a gazdaság tovább pörög, akkor a Fed még jódarabig magasan tartja a kamatszintet, hogy hűtse az inflációt. A kamatok pedig már most is fojtogatják az ingatlanszektort. A Fed csak akkor fog kamatot csökkenteni, ha már kifulladt a konjunktúra, de a lakáspiac a árnyékában sem tud újra felvirágozni. Egyelőre nem látni a rövid távú kiutat a piaci pangásból.