Már csak néhány napig lehet vásárolni az utóbbi időszak legnépszerűbb hazai befektetésének számító Prémium 2033/I sorozatából, a nagy kérdés most az, szükséges-e sietni a vételekkel, vagy kitart az értékesítési keret a jövő hét elejére. 

LUS_1023
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A kiemelkedő érdeklődés aligha meglepő, aki 2024-ben 18 százalék feletti hozamot szeretne realizálni magyar lakossági állampapírok tartásával, érdemes a 2033/I-ből vennie, illetve tartania, hiszen a november végétől elérhető új PMÁP-sorozat fix kamattal indít, de csak 9,9 százalékkal.

A kulcsdátum most november 28-a: ezen a napon (jövő kedden) lehet utoljára a 2033/I-re vételi megbízást adni, a másnapi értéknapra szóló ajánlatokat fogadja még be a kibocsátó.

Feltéve ha addig nem merül ki az értékesítendő keret.

A limitet több alkalommal emelte már az Államadósság Kezelő Központ, legutóbb november 13-i dátummal, 600 milliárd forintra növelve az eladható mennyiséget. Kértünk adatfrissítést az Államadósság Kezelő Központtól, hogy a mai napon hogy áll a még elérhető mennyiség, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket. 

Addig csak a nyilvános adatbázisra lehet hivatkozni, eszerint november 15-én közel 486 milliárd forint volt a magánbefektetőknél lévő 2033/I állomány, amely a teljes, kint lévő PMÁP-ok 7,3 százaléka. 

Az elmúlt hetekben a PMÁP kötvényekre stabil volt a kereslet, hetente 30-40 milliárd forintnyit értékesített ebből a típusból a kibocsátó. Szerdán viszont kiderült, átvariálják a kínálatot, a 2033/I értékesítését leállítják, a helyébe lépő kötvény kamata pedig fixált lesz 2024-re, így aki majd abból vásárol, nem arathatja le a 2023-as éves átlagos feletti hozamot (a várakozások szerint 18,1 százalékot). 

Elemzők véleménye szerint egy éves időtávra egyértelműen a 2033/I a jobb választás, és lejáratig tartva is magasabb hozamot biztosít, mint a helyébe lépő 2032/I.

Kalkulációink szerint a 2033/I kivezetésének bejelentésekor már csak 54 milliárd forinton állt a még eladható mennyiség. Amint viszont az új PMÁP kondíciói nyilvánosságra kerültek, sok magánbefektető dönthetett hirtelen úgy, amíg lehet, bevásárol a „régi” PMÁP-ból, s keresletként nem csak friss tőke jelentkezhetett, hanem sokan eladhattak diszkontkincstárjegyeket, piaci állampapírokat is, hogy még valamennyit bezsákolhassanak az úgynevezett szuperállampapírból – így akár már pénteken kimerülhet a 600 milliárd forintos keretösszeg.

Jó hír, hogy pénteken napközben a Kincstár webes felületén még lehetett PMÁP-ot venni, a mobil applikáció viszont túlterheltnek tűnt, lefagyott – feltehetően a kiemelkedő érdeklődés miatt. 

Új PMÁP jön – napok maradtak eldönteni: az újat vegyük, vagy a régit – amíg lehet 

Az utolsó napokban komoly tolongás várható az idei magas inflációt magas kamattal követő régi sorozatért.