Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) új konstrukciójú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) hirdet meg a lakosság részére, amely 2023. november 29-től vásárolható meg. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság 

Az új PMÁP-sorozat az utolsó három évben magasabb kamatprémiumot fizet, ezzel ösztönözve a befektetőket a lejáratig való megtartására. A PMÁP 2032/I sorozata 8 éves futamidővel, 9,9 százalék induló kamattal, majd 2025-től 0,5 százalék kamatprémiummal, az utolsó három évben pedig 1 százalék kamatprémiummal vásárolható.
A döntés hátterében az áll, hogy a fogyasztói árindex mértéke októberben ismét egy számjegyűre csökkent, a Magyar Nemzeti Bank novemberben 11,50 százalékra csökkentette irányadó kamatát, és a diszkontkincstárjegyek hozamai 8,5 százalék alá mérséklődtek.

Indulhatnak a számítások, melyik PMÁP a nyerő?

Az irányadó kamat és a piaci hozamok csökkenése következtében az ÁKK úgy döntött, hogy az új 2032. április 22-i lejáratú PMÁP-sorozat a 2022. szeptemberétől 2023. januárjáig értékesített 2027/J és 2029/J PMÁP-sorozatokhoz hasonlóan ismét „hibrid” kamatozású lesz. Az első kamatperiódusban fix, évi 9,9 százalék kamatot fizet, majd a második, 2025. áprilisban kezdődő kamatperiódustól válik klasszikus, változó kamatozású állampapírrá. 

Az már most látható, hogy rövid távra jobb a 2033/I, hiszen az 2024-ben kiugróan magas kamatot fizet, attól függően, mennyi lesz az idei éves átlagos Az elemzői várakozások szerint minden bizonnyal 18 százalék felett lesz a kamatozás.

Az inflációindexált kamatmeghatározás megegyezik a korábbi sorozatok kamatmegállapításával, azaz az előző éves átlagos fogyasztói árindex felett biztosít kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke a második kamatperiódustól évi 0,5 százalék, majd a 6. évtől évi 1 százalék lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a PMÁP-ot. 

A lakosság a 2032/I sorozatot 2023. november 29-től vásárolhatja meg. A 2032/I PMÁP-sorozat esetében az értékesítési korlát változatlan, vagyis minden forgalmazó továbbra is 25 millió forintos értékhatárig értékesíthet az elsődleges piacon egy lakossági befektető számára a sorozatból, amelynek célja a lakossági program keretében a kisebb megtakarításokat kezelő állampapír-befektetők széles körű kiszolgálása.

Lehet egy nagyobb roham a kivezetés előtt

Az új PMÁP-sorozat kibocsátásával egy időben, azaz 2023. november 29-től mint értéknaptól a jelenleg értékesítés alatt álló 2033/I PMÁP-sorozat forgalomba hozatala lezárul. A Prémium Magyar Állampapírt továbbra is magánszemélyek vásárolhatják. Az új kondíciói itt találhatók. A 2033/I kötvényt utoljára november 28-án lehet megvenni.

Újabb mérföldkövet lépett át a Prémium be kellett avatkoznia a kibocsátónak

Stabilan vásárolják a magánbefektetők a Prémium Magyar Állampapírt, meg is kellett emelni az eladásra szánt mennyiséget.

Lakossági állampapírok állománya 2023. október 31.