Bár november 8-tól a Bónusz Magyar Állampapírok új sorozata 0,5 százalékponttal magasabb kamatot fizet az elődjénél, továbbra is a Prémium a lakossági befektetők – magasan – legnépszerűbb választása. 

20230928 Budapest 
Bónusz Magyar Állampapír 
Plakát  
Hirdetés 

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Prémium Magyar jó kötvénynek nem kell cégér. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ezzel is magyarázható, hogy a kibocsátó rövid időn belül már másodszor, november 7-én ismét módosított a jelenleg forgalmazott 2033/I sorozatszámú PMÁP kötvények értékesítésre szánt mennyiségén. 

Eddig 500 milliárd forintot terveztek eladni a 9,5 év múlva lejáró PMÁP-ból, ezt növelték meg újabb 100 milliárd forinttal. 

Hetek, hónapok óta a PMÁP vezeti a heti értékesítési számokat, a múlt héten is közel 30 milliárd forintért vásároltak a lakossági befektetők. A jelenlegi éves kamatozása 14,75 százalék (fél százalékponttal a 2022-es átlagos felett), igazán vonzó azonban jövőre lesz: a jegybank prognózisa szerint a pénzromlás mértéke 17,9 százalék lehet, vagyis a PMÁP-tulajdonosok 18 százalék feletti kamattal számolhatnak, a rá következő években azonban már kevésbé lesz vonzó a

Melyik állampapír a legjobb?

Az aktuálisan megvehető PMÁP népszerűségét jelzi, hogy az eladásra szánt keret hetek alatt elfogy, volt már egy rábocsátás október 11-én, a 300 milliárd forintos tervet akkor bővítették 500 milliárdra. A korábban értékesített PMÁP sorozatokkal együtt már több mint 6500 milliárd forintot parkoltatnak a magánbefektetők az inflációkövető szuperállampapírban. 

Szerdától új, jobban fizető Bónusz Magyar Állampapír jelenik meg a piacon

A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozatát kezdi meg értékesíteni november 8-ától az állam. A papírt 1,5 százalékpontos felárral dobják piacra, mindenkori kamata a három hónapos diszkontkincstárjegyek hozamához igazodik. A korábbi Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) értékesítését az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta.