Érdemes a szokottnál is megfontoltabban válogatni a hazai állampapírkínálatból a kockázatmentes hozamok hazai kedvelőinek. Az Államadósság Kezelő Központ ugyanis november 29-től bevezet egy új kilencéves prémium állampapírt. Az új 2032/I sorozat első ránézésre kedvezőbbnek hat, mint a november 28-ig vásárolható régi 2033/I sorozat, mivel az új állampapír az felett 0,5 százalékos kamatprémiumot ígér, sőt, az utolsó 3 évben 1 százalékos prémiumot, míg a régi csupán 0,25 százalékos prémiumot fizet. Ám az ördög mindig a részletekben rejtőzik, s ezúttal nem elhanyagolható részlet az első kamatperiódus.

_VEZ5799Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az új sorozat első kamatperiódusa ugyanis 2023. november 30-tól napjától 2025. április 22-ig tart, s erre 

a kezdő időszakra nem inflációhoz kötött, hanem fixen meghatározott a kamat. 

Mégpedig évi 9,9 százalék, ami az egy évnél hosszabb, közel másfél éves első kamatperiódusra 13,8 százalékos kifizetést ígér. Bár ez önmagában vonzó hozam, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a Magyar Nemzeti Bank őszi prognózisa szerint az idei infláció 17,6–18,1 százalék lehet. Vagyis a középértékkel 17,85 százalékkal számolva, azt látjuk, hogy

jövőre a régi 2033/I sorozat várhatóan 18,1 százalékot termel, 

miközben az új állampapír az esztendőn túlnyúló első kamatperiódus miatt még semmit sem hoz. Más szóval, az új sorozattal jövőre a kibocsátó jár jól, amennyiben a fix kamattal átvészeli a nagyon magas átlagos infláció időszakát, megspórolva az infláció közel felét. 

A MNB inflációs prognózisa szerint, amely jövőre 4-6 százalékkal számol, a második évben fordul a kocka, hiszen az új sorozat első hosszú kamatperiódusa után járó 13,8 százalékos kamat jóval meghaladja a régi sorozat ugyanakkor esedékes, a prognózis átlagával számolva, várhatóan 5,25 százalékos kamatát. A 2025-ös 2,5–3,5 százalékos inflációs prognózissal, majd a következő években a 3 százalékos inflációs céllal számolva, azt látjuk, hogy a magasabb kamatprémiumot ígérő új sorozat évről évre ledolgoz valamennyit a kezdeti hátrányából. Előbb évente negyedszázalékot, majd az utolsó 3 évben évi fél százalékot. Ám az új sorozat a 2032-es kifutásáig mégsem éri utol a régi sorozatot.

Ha valaki most befektet 100 ezer forintot az egyik, majd pár nap múlva a másik sorozatba, akkor 2032-ig az új sorozattal 39 800 forint kamatot, a régivel pedig 46 100 forint kamatot remélhet, a most rendelkezésre álló inflációs prognózisok és célok alapján.      

Prémium magyar állampapírok kamatfizetései
 

Az állampapírt természetesen nem kell lejáratig tartani, el is lehet adni, aminek nincs piaci akadálya, amennyiben az ÁKK folyamatos árjegyzést vállalt. Más kérdés, hogy ha az infláció enyhülésével tömegessé válna a lejárat előtti visszaváltás, akkor vajon milyen árfolyamon jegyeznék a papírokat. A névértékhez közeli, kedvező árfolyamra ugyanis nincs garancia. 

Miként arra sincs garancia, hogy a régi sorozatból még az utolsó napokban is lesz elegendő, mert eleve keveset bocsátottak ki belőle, s fokozott érdeklődés mellett hamar elérhetik az értékesítési korlátot. 

A Kiszámoló blog elemzése szerint így foglalható össze az inflációhoz kötött állampapír-kínálat újravariálása:

Az AKK ügyesen kiveszi a képletből az idei rekord inflációt és csak 9,9 százalékot ad az új befektetőknek. Ez jó hír az adófizetőknek és nem annyira a befektetőknek. Annyiban igazságos, hogy aki hatalmas veszteséget szenvedett el a 25 százalék feletti inflációval, amikor prémium állampapírban sokkal kevesebb kamatot kapott az átlagolás miatt, az jövőre visszakapja a veszteségét, azonban aki most tenne bele új pénzt, az ne kapjon ekkora reálkamatot.

Ha most szerettél volna állampapírt venni, akkor siess, mert lehet, hogy elfogy a mennyiség még november 28 előtt, hiszen elég keveset bocsátottak ki eleve ebből a sorozatból.