Elsősorban a mobil-adatforgalom és a vezetékes széles sáv bevételeinek erőteljes növekedése járult hozzá, hogy a Magyar Telekom bevételei éves összevetésben 13,3 százalékkal, 216,2 milliárd forintra bővültek 2023 harmadik negyedévében – közölte a távközlési vállalat szerdán.

telekom
A Magyar Telekom székháza. Fotó: Kallus György / Világgazdaság


Lendületesen bővültek a mobil- és a vezetékesbevételek is

Ezen belül a mobilbevételek 13 százalékkal, 126 milliárd forintra nőttek, amihez az adatforgalom mellett döntően járultak hozzá a gyarapodó hangalapú kiskereskedelmi bevételek.

A vezetékes forgalom még meredekebben, 17 százalékkal, 69,5 milliárd forintra emelkedett, mivel jól pörögtek a vezetékes széles sávú és televíziós szolgáltatások, amelyekhez a készülékértékesítési bevételek javulása is társult.

Ezúttal a rendszer-integrációs és informatikai (RI/IT) árbevétel is 3,8 százalékkal meghaladta a bázist, elérve a 20,7 milliárd forintot, lévén megugrottak a hazai nagy értékű projektekből származó bevételek.

A költségek szerényebben emelkedtek

Mivel pedig a közvetlen költségek éves szinten csupán 5,4 százalékkal nőttek, 85 milliárd forintra, a bruttó fedezet 19 százalékkal, 131,3 milliárd forintra hízott.

A csoportnál felmerült közvetett költségek nagyjából a hazai mértékében, mintegy 12,6 százalékkal, 50,8 milliárd forintra emelkedtek, elsősorban az idehaza növekvő energiaköltségek következtében. A személyi jellegű ráfordítások pedig összesen 1 százalékkal lépték túl a bázist.

A távközlési pótadó ugyanakkor 7,5 milliárd forintot tett ki, 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, tükrözve a vállalat bevételnövekedését.

Mindennek következtében az EBITDA elérte a 80,5 milliárd forintot, az EBITDA AL (lízingköltségek után számított EBITDA) pedig a 73,1 milliárdot, melyek 23,4 százalékkal, illetve 24,8 százalékkal szárnyalták túl az előző év azonos időszakát.

A nettó pénzügyi eredmény a 2022. harmadik negyedévi 8,1 milliárd forintos veszteségről 15,3 milliárd forintos veszteségre romlott. A kamatköltség növekedését a lízingkötelezettségekhez és részletfizetésekhez kapcsolódó magasabb kamatok és a magasabb átlagos kamatköltségek okozták.

A Magyar Telekom árfolyama 1 hó
 

Megugrott a nyereség

A társaság részvényeseire jutó nettó eredmény 17,1 milliárd forintról 22,95 milliárd forintra, míg a részvényesekre jutó módosított adózott eredmény 20,1 milliárd forintról nagyjából 30 milliárd forintra nőtt.

A szabad készpénzáram a tavalyi 5,6 milliárd forintos beáramlásról 48,3 milliárd forintra javult.

A remek számok minden soron felülteljesítették az elemzők amúgy is kedvező előrejelzését, hiszen a konszenzus 214,6 milliárd forintos bevételre, 79,1 milliárd forintos EBITDA-ra és 22,8 milliárd forintos profitra számított.

Továbbra is optimista a menedzsment

A fenntartható növekedést célzó stratégiánk sikeres teljesítésének köszönhetően a harmadik negyedévben is ellenállónak bizonyult a működésünk a kihívásokkal teli makrogazdasági környezetben. Örömmel számolok be róla, hogy az időszak során a Magyar Telekom Csoport bevétele 13,3 százalékkal, az EBITDA AL pedig 24,8 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Hálózataink fejlesztése iránti erős elkötelezettségünk lehetővé tette, hogy továbbra is kiemelkedő ügyfélélményt biztosítsunk, és hogy a folyamatosan növekvő vezetékes- és mobiladat iránti igényt is ki tudjuk szolgálni

– mondta Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

„Mindemellett, nemrég megszilárdítottuk elkötelezettségünket Magyarország digitalizációjáért, közös nyilatkozatot írtunk alá Magyarország kormányával, amelyben megerősítettük hosszú távú együttműködésünket Magyarország digitális átalakítása érdekében. Ahogy azt 2023 szeptemberében közzétettük, felfelé módosítottuk az idei évre vonatkozó célkitűzéseinket. Előretekintve arra számítunk, hogy éves szinten a bevételek és az EBITDA AL 10-15 százalékos mértékben fognak növekedni a magyarországi távközlési piacon tapasztalható, a korábbiakban vártnál kedvezőbb folyamatoknak köszönhetően” – tette hozzá a vezérigazgató.