Szűkszavű rendkívüli közgyülési meghívó jelent meg a Budpest Értéktőzsde honlapján, amelynek egyetlen napirendi pontja az igazgatóság elnökének és egy tagjának visszahívása, valamint új igazgatósági tag és elnök megválasztása. Az igazgatóság a közgyűlést 2023. december 21. napján 13 órára hívta össze, a közgyűlés határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlést azonos napirenddel és azonos helyszínen 2024. január 3. napján 13 órára hirdették meg. 

PATAI Mihály
Fotó: Kovács Tamás

Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét 2019 májusában választották a BÉT igazgatóságának elnökévé, azóta a közgyűlések rendre megerősítették ebben a pozíciójában. Az elmúlt időszakban a sajtóban több olyan, meg nem erősített piaci pletyka is napvilágot látott, mely szerint Patai Mihály és Matolcsy György között elhidegült a viszony, amiatt Patai több, az MNB-nél betöltött korábbi pozícióját is elveszítette. Az ügyben kerestük a Magyar Nemzeti Bankot, de egyelőre nem érkezett válasz.  

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után tették közzé a BÉT-en, hogy az igazgatóság elnökének visszahívása és új elnök megválasztása szerepel egyetlen napirendi pont között a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) december 21-re összehívott rendkívüli közgyűlésén. A közgyűlés határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlést azonos napirenddel és azonos helyszínen január 3-án, 13 órakor tartják. A megismételt közgyűlés a megjelent részvényesek számától függetlenül határozatképes - közölték.  A napirendi pontokhoz kapcsolódó előterjesztések és határozati javaslatok a BÉT honlapján közzétételre kerülnek a közgyűlés kezdőnapját legalább 21 nappal megelőzően. Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét 2019 májusában választották a BÉT igazgatóságának elnökévé.