BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van egy ország, amely eddig tolta az EU szekerét, most visszahúzza

Véget ért az ír gazdasági csoda évtizede. A stagnáló eurózónát recesszióba húzza az írországi visszaesés.

A világjárvány idején évi 10,5 százalékos gazdasági növekedést produkált a nagy amerikai technológiai és gyógyszeripari vállalatoknak otthont adó Írország. Eközben más gazdaságok megszenvedték a karantént, s a lezárások hatására zsugorodtak. Az ír csodához hasonló pandémiás növekedést csak az olajban úszó Guyana tudott produkálni. A Covid -nyereség megkoronázta azt az ír évtizedet, amelyben a gazdaság a duplájára nőtt, míg az euróövezet többi része csupán 13 százalékkal bővült. Az aranyidőknek vége. Az idei harmadik negyedévben az ír GDP 4,7 százalékot zuhant az előző év azonos időszakához képest. Az idei év másfél évtizede nem látott gazdasági visszaesést hozhat Írországban. 

Euro,Coin,With,National,Flag,Of,Ireland,On,The,Euro
Fotó: Shutterstock

Nem kis fejfájást okoz Írország az Európai Uniónak. Az ír gazdaság ugyanis egy évtizeden át az eurózóna motorjának számított. Az Eurostat szerint az eurózóna év per év alapon 0,4 százalékkal zsugorodott az idei harmadik negyedévben, de az ír hatás nélkül stagnált volna. Más szóval,

az ír gazdaság most éppen recesszióba húzza a zóna gazdaságát.  

Az év elején az EU még arra számított, hogy Írország gazdasága idén 5,5 százalékkal növekedhet. Ezzel szemben szerdán közölték, hogy a mostani prognózis 0,9 százalékos visszaesés az idei évben. Részben az ír gazdaság fékező hatásával magyarázható, hogy az eurózóna a korábban várt 1,1 százalékkal szemben legfeljebb 0,6 százalékkal növekedhet ebben az évben.

Egyelőre nem világos, hogy az ír lassulás csak megtorpanás vagy az évtizedes növekedési sorozat vége.

 

Egyre több jel utal arra, hogy a gyors globalizáció időszaka, amely a keleti blokk rendszerváltásával kezdődött az 1980-as évek végén, s amely megnyitotta Írország útját a jólét felé, véget ért. Úgy tűnik, hogy a világgazdaság egyre töredezettebbé válik, ami nem kedvez Írországnak.

A mélyülő geoökonómiai széttöredezettség fenyegetést jelenthet Írország jelenlegi gazdasági modelljére, s rövid távon zavart okozhat

– figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap az ország gazdaságának éves felülvizsgálata után. Bár bizakodnak, hogy az ír gazdaság képes alkalmazkodni. 

A kilencvenes években szoros kapcsolat épült ki Írország és Kína között. Így az ír gazdaság profitált a kínai növekedésből. Ám ugyanez a szoros kapcsolat most a sebezhetőség forrása. Kína piaca fontosabb az ír exportőröknek, mint a többi uniós országnak, kivéve Németországot. Tavaly Németország tengerentúli értékesítésének 6,8 százaléka irányult Kínába, míg a világ második legnagyobb gazdasága Írország exportjának 6,4 százalékát fogadta. A Kínába irányuló export Németország teljes gazdasági teljesítményének 2,8 százalékát képviselte, az ír GDP-nek pedig a 2,6 százalékát. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.