Izrael 30 milliárd sékel (több mint 2400 milliárd forint) értékben bocsátott ki kötvényt a Hamász elleni háborúja kirobbanásának kezdete óta – közölte az ország pénzügyminisztériuma hétfőn.

Ennek több mint a fele, 16 milliárd sékel dollárban, a nemzetközi piacokon kibocsátott volt a tájékoztatás szerint, míg hétfőn a helyi piacon megtartott heti aukción további 3,7 milliárd sékel kötvényt adtak el.

This picture taken from the Israeli side of the border with the Gaza Strip on November 11, 2023, shows smoke rising over buildings during an Israeli strike on the Palestinian enclave, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Ez a finanszírozási képesség lehetővé teszi, hogy Izrael minden kötelezettségét teljesen és optimálisan teljesítse a tárca főkönyvelő részlege szerint – írja a Reuters.

A Hamász október 7-i vérengzésével kirobbant háború megnövelte Izrael kiadásait, különösen a hadi célúakat, de a határok közelében található üzletek kompenzációja miatt is. A harcok ráadásul az adóbevételekre is negatív hatással voltak.

Mindennek hatására a költségvetés hiánya 22,9 milliárd sékelt tett ki, szemben a 4,6 milliárd sékeles szeptemberi értékkel és 2,6 százalékig tolva az előző 12 hónap hiányát.

A minisztérium elmondta, hogy továbbra is minden eszközt felhasznál a kormány finanszírozására, beleértve a háborúval kapcsolatos igényeket fedezését is. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig azt ígérte, hogy megnyitja a csapokat a háború által érintettek megsegítése céljából, ami szakértők szerint a deficit meredek növekedéséhez vezet majd a következő évben.

A jegybank élén álló Amir Jaron szerint azonban a kormánynak meg kell találnia az egyensúlyt a gazdaság támogatása és a fiskális stabilitás fenntartása között. A hitelminősítők már jelezték, hogy rontják az ország osztályzatát, ha az államadósságával kapcsolatos mutatók romlanak. A közlemény szerint a kormány nem kíván a jegybanktól hitelt felvenni, 1986 óta először.