Pénz- és tőkepiac

Brutális intervenciót hajt végre az izraeli jegybank a sékel védelmében

A Bank of Israel története során először dollártartalékait csapolhatja meg a hazai deviza stabilizálása érdekében.

Kétévnyi kihagyást követően ismét devizapiaci intervencióra kényszerül az izraeli jegybank, miután a Hamász szombat reggeli támadása óta több mint két százalékot gyengült a sékel a dollárral szemben. A Bank of Israel történelme során először dollártartalékából értékesíthet majd, hogy ellensúlyozza a nemzeti deviza mélyrepülését. 

Israeli,Money,Stack,Of,The,New,Israeli,Money,(banknotes),Of
Hatalmasat gyengült a sékel a palesztin támadás kezdete óta, főként a dollárral szemben vesztett értékéből az izraeli deviza.
Fotó: Shutterstock

A jegybank a várakozások szerint rövidesen 30 milliárd dollárt adhat el sékelért cserébe, további 15 milliárd dollárt pedig különböző swap ügyleteken keresztül dobhat majd piacra. A Bank of Israel közleménye kiemeli: az intervenció elsődleges célja kisimítani azokat a devizapiaci hullámokat, amiket a palesztin támadás gerjesztett, és kellő mértékű likviditást biztosítani a piaci szereplők számára.

A sékel értékének közel 2,5 százalékát vesztette el a Hamász szombat reggeli támadása óta, tovább mélyítve ezzel az izraeli deviza hónapok óta tartó mélyrepülését, melynek hátterében Benjámín Netanjáhú elnök alkotmányossági aggályokat felvető bírósági reform-törekvései álltak.

Kirántotta a talajt a sékel lába alól a palesztin támadás.

A sékel értékvesztésével párhuzamosan az izraeli részvénypiac is szakadásnak indult, a TA-35 index három éves rekordot jelentő 6,4 százalékot esett vasárnap.

Geoffrey Yu, a londoni BNY Mellon deviza- és makro-stratégája a Bloombergnek kifejtette: 

Ilyen bizonytalan körülmények között a devizapiac stabilizálása fontosabb, mint az, hogy milyen szintek mellett állapodik meg a kurzus. Rövidtávon borítékolható a volatilitás, de az izraeli jegybank ezt minden bizonnyal kezelni tudja majd, lévén jelentős tapasztalattal rendelkezik az intervenciós politika területén.

Az izraeli jegybank az elmúlt két évben látott hiátust megelőzően rendszeresen belenyúlt a devizapiaci folyamatokba, az évtizedes viszonylatban dinamikusan erősödő sékel farvizén evezve pedig 203 milliárd dolláros jegybanki devizatartalékot épített ki. 

A árfolyamára nem volt hatással a palesztin–izraeli háború kirobbanása

A bitcoint a palesztin támadás nem indította erősödésnek, szombat reggel óta mindösszesen 0,1 százalékos mozgást figyelhettünk meg kurzusán, mégpedig negatív irányba. A legnagyobb kriptodeviza stagnálásával párhuzamosan a dollár és a jen, mint két tradicionális menekülővaluta, látványos erősödésnek indult.

 

 

izraeli háború sékel izraeli jegybank palesztin támadás intervenció
Kapcsolódó cikkek