Hamar túltette magát a piac a Deutsche Telekom (DT) és a Deutsche Post állami kiárusításával kapcsolatos aggodalmakon. Miután a Spiegel csütörtökön megírta, hogy a berlini kormány a DAX index kosarához tartozó két cégben fennálló állami résztulajdon csökkentését tervezi, ugyan a távközlési társaság és a postavállalat papírjai is gyengültek, rendre 1,1 százalékkal, illetve 3,6 százalékkal, pénteken délelőtt már mindkét felfelé indult, igaz, csupán fél százalék körüli mértékben.

Third Day Of The Mobile World Congress 2023 In Barcelona
A Deutsche Telekom részvényei kapósak lehetnek. Fotó: Chris Jung / AFP

 

Karlsruhéból fúj a szél

Olaf Scholz kancellár kabinetje részben a két tőzsdei cég részvényeinek vételárából kívánja a német vasút (Deutsche Bahn) régóta esedékes szanálását megoldani, amire eredetileg a pandémia gazdasági hatásainak a kivédésére létrehozott állami alapban ragadt eurómilliárdokat fordították volna, ám a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság keresztülhúzta a számításaikat, jogsértőnek minősítve az alap átpántlikázását, azaz hogy olyan célokra költsenek belőle, amiről eredetileg nem volt szó. Ezzel a taláros testület nem kis gondot okozott a német költségvetésnek.

A DT esetében egyébként csupán egy 5,5 százalékos pakettre keresnek vevőt, hiszen a jelenlegi 30,5 százalékos állami érdekeltségből a blokkoló kisebbségi jogok megőrzése érdekében 25 százalékot + 1 részvényt megtartana a kormány, a DHL Grouphoz tartozó Deutsche Postból azonban jelentősebb kitárazás várható. A Telekom részvénycsomagjáért eszerint nagyjából 5,8 milliárd euró üthetné a német állam markát a jelenlegi árfolyammal számolva. 

A UBS kitart a DT mellett

A Deutsche Telekomot követő elemzők közül a svájci UBS már reagált is a kiszivárgott információra, a részvényt 26,6 eurós célár mellett változatlanul vételre ajánlva. Bár a tervezett tranzakció technikai részvénytúlkínálattal járna, ez nem csökkenti a DT-papírok vonzerejét – írta Polo Tang elemző péntek reggel.

Hasonló véleményen van a német Der Aktionar tőzsdei hírportál is, sőt szerintük annak ellenére, hogy az ügylet – persze a lebonyolítás módjától függő mértékben – mindenképpen kisebb vagy nagyobb nyomást gyakorol majd a kurzusra, hosszabb távon a kisebb állami részesedés és az esetlegesen növekvő közkézhányad inkább kedvező lesz a részvényre nézve.

A Deutsche Telekom árfolyama 6 hó
 

A Deutsche Telekom részvényeit a londoni (LSEG) elemzői konszenzusa amúgy 26 eurós medián céláron ajánlja vételre, ami a csütörtöki 21,7 eurós záróárhoz mérten mintegy 20 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet.