Profitfigyelmeztetést adott ki a Nokia, az eddigi legalább 14 százalékról legalább 13 százalékra csökkentve 2026-os várható üzemieredmény-rátáját, miután az Ericsson az orra elől kaparintotta meg az egyik amerikai távközlési szolgáltató megbízását – közölte a finn távközlési berendezéseket gyártó vállalat kedden.

Mobile World Congress 2023 Barcelona Logotypes
Hírcunamit zúdított a piacra a Nokia. Fotó: Joan Cros / AFP

 

Amerikában nem akárkinél esett ki a pixisből a Nokia

Bár a Reuters szerint a Nokia továbbra is lehetségesnek látja a korábbi cél elérését, ám a mobilhálózati üzletág jelenlegi piaci körülményeit figyelembe véve ezt a feltételezést meglehetősen óvatosan kezelik.
A vállalat azt követően volt kénytelen mérsékelni a várakozását, hogy az AT&T az Ericssont választotta helyette a nyílt rádiós hozzáférési hálózat (Open RAN vagy ORAN) nevű új, költségcsökkentő technológiát alkalmazó távközlési hálózata kiépítésére, amely 2026 végére az Egyesült Államokban a cég vezeték nélküli forgalmának akár 70 százalékát is lefedheti.

Az ORAN hatalmas előnye, hogy lehetővé teszi a konkurens szolgáltatók eszközeinek használatát a hálózat bizonyos részein.

Az AT&T-üzlet kiesése rossz hír, természetesen elismerjük

– mondta a Nokia vezérigazgatója, Pekka Lundmark újságírói kérdésre, ám hozzátette, hogy ez egyetlen ügyfél egyedi döntése, amelyet pénzügyi szempontok vezéreltek, és abszolút nem technológia- vagy teljesítményfüggő. „Attól nem tartunk, hogy többi ügyfelünk is követné az AT&T-t” – fűzte hozzá.

Európában viszont sikerült újra a tűz közelébe jutniuk a finneknek 

Sőt, amint azt szintén kedden közölték, a Deutsche Telekom éppen az ORAN-hálózat németországi kiépítésével bízta meg a Nokiát, ami a finn vállalat nagy visszatérését jelenti a német telekommunikációs piacra.

Nem vagyunk jelen 2017 óta ezen a piacon, és most az ORAN-technológián keresztül visszatérünk, ez jelentős győzelem számunkra

– mondta Lundmark.

Francois-Xavier Bouvignies, a UBS elemzője feltételezi, hogy a Nokiának vagy az az Ericssont, vagy a Huaweit sikerült kiszorítania az üzletből.

Erősíti katonai kommunikációs üzletágát is a Nokia

Ugyancsak keddi hír, hogy a Nokia az amerikai Fenix Group felvásárlásával erősíti katonai kommunikációs üzletágát. A finnek nem hozták nyilvánosságra a tranzakció pénzügyi részleteit.

A bejelentés szerint a Fenix Group a védelmi szektor számára készült taktikai kommunikációs termékekre, köztük a Banshee termékcsaládra specializálódott. A rendszereket úgy tervezték, hogy nagy sebességű, alacsony késleltetésű adatkapcsolatot biztosítsanak egyszerre sok eszköz és sok felhasználó számára, így ideálisak a katonai alkalmazások széles köréhez.

„A Fenix taktikai kommunikációs képességeinek a megszerzésével a Nokia célja, hogy átfogóbb megoldásokat kínáljon védelmi ipari ügyfeleinek.” A cég egyébként már eddig is kínált 5G- és széles sávú mobil kereskedelmi technológiát és privát rádiós megoldásokat szuperbizalmas katonai alkalmazásokhoz.

 

A hírekre napközben a Nokia részvényei közel 3 százalékkal, 3 euró fölé drágultak Helsinkiben, év eleje óta azonban közel 32 százalékkal értékelődtek le, főként azért, mert az amerikai távközlési vállalatok sorra halasztják el 5G-s projektjeiket. Eközben az LSEG elemzői konszenzusa – 4 eurós medián célár mellett – továbbra is vételre ajánlja a papírt.