Múlt héten még úgy tűnt, hogy végleg leírta a piac a leállított Nitrogénművek eurókötvényét. A héten fordult a kocka, s már szerdán elmozdult a mélypontról az árfolyam. Azóta sem veszített lendületéből a melynek árfolyama a névérték 60 százaléka fölé emelkedett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az árfolyam-emelkedés mögé fundamentális hír is illeszthető: a Bloomberg a héten arról írt, hogy a Nitrogénművek vizsgálja kötvényei refinanszírozásának lehetőségeit. Erre 2024 elején vagy az első fél évben kerülhet sor. 

A vállalatnak 200 millió euró értékben járnak le kötvényei 2025 májusában, de már jóval korábban likviditási puffert hozna létre. A menedzsment már korábban közölte, hogy a vállalat megfelelő pénzeszközökkel rendelkezik a közelgő kamatfizetésekhez. 

A most a frankfurti tőzsdén forgó 200 millió eurónyi kötvényt is refinanszírozási célból bocsátották ki 2018-ban, 7 százalékos kamattal, 2025-ös lejárattal. Egy 2013-ban 7,85 százalékos kamattal kibocsátott, 200 millió dollárnyi kötvényt refinanszíroztak vele.
 

A Nitrogénművel eurókötvénye a frankfurti tőzsdén
 

A vállalat fundamentumai erősek: a hitelállomány 80 százaléka a kötvényadósság, s a nettó adósság-EBITDA aránya a 2-es érték körül mozog.

Tavaly hosszabb leállások mellett is 30 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el a Nitrogénművek. Ezért mondják az elemzők, hogy 3–6 hónapnál nem hosszabb leállás esetén nem várható tartós kötvénypiaci reakció, mert a műtrágyapiac erősen szezonális.

A Bloombergnek is megerősítette a menedzsment, hogy aktívan keresik a nemrégiben leállított műtrágyagyártás újraindításának lehetőségeit.