Közel kéthetes csúcsára emelkedett a dollárhoz képest a rubel csütörtök reggel, egy zöldhasúért már csak valamivel több, mint 89 egységet adtak az orosz fizetőeszközből – írja a Reuters.

Russian,Rubles,Banknotes,In,Hands,During,The,War,In,Ukraine.
Közel kéthetes csúcson a rubel. Fotó: Shutterstock

A rubel amúgy az erejét nem csupán a Fed jövő évi kamatcsökkentést meglebegtető kommunikációjából, hanem az orosz kamatemelési várakozásokból is merítette, hiszen a piacok arra számítanak, hogy a moszkvai jegybank pénteken 16 százalékra emeli az irányadó kamatot.

Ennek ellenére az euróval szemben fél százalékkal gyengült a rubel, és már 97,5 közelébe került a kurzus. A jüan is izmosodott az orosz devizához mérten 0,1 százalékkal, 12,5 rubelre emelve a keresztet kora reggel.

A Reuters által megkérdezett elemzők többsége arra számít, hogy az orosz központi bank pénteken 100 bázisponttal, 16 százalékra emeli az alapkamatot. A munkaerőhiány és a hitelfelvétel megugrása által súlyosbított inflációs nyomás várhatóan arra kényszeríti a központi bankot, hogy monetáris szigorítási ciklusát egy utolsó emeléssel meghosszabbítsa.

Nem zárjuk ki, hogy holnap a rubel korrekciós esésen mehet keresztül a jegybank új irányadó kamatának kihirdetését követően

– mondta Alekszej Antonov az Alor Brokertől.
Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a rubelt az orosz devizaforgalmat korlátozó szabályok is támogatják, amely arra kötelezi az exportőröket, hogy devizabevételeik egy részét rubelre váltsák. Eközben a hó végi adófizetési határidő lejárta miatt korábban támadt és a rubelt gyengítő aggodalmak is alábbhagytak.

A dollár-rubel árfolyam 2023-tól
 

A piac valószínűleg nagy figyelmet fordít majd Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki beszédére is.

Az államfőnek – aki a múlt héten jelentette be, hogy jövőre újraindul az elnökválasztáson – számos gazdasági kihívással kell szembenéznie, ám az, hogy a Nyugat eddig sikertelenül próbált árplafont bevezetni az orosz kőolajra, enyhíti a rá nehezedő nyomást.

Csütörtökön a Brent nyersolaj globális referenciaértéke 0,6 százalékkal, 74,73 dollárra nőtt hordónként.

Az orosz részvényindexek is emelkedtek. A dollárban denominált RTS index 1 százalékkal, 1072,8 pontra, míg a rubelben jegyzett MOEX index 0,6 százalékkal, 3049 pontra erősödött.