Oroszország sikeresen megkerüli a nyugati olajársapkát, ami segíti a gazdasági növekedést a munkaerőhiány, az és a magas kamatok ellenére. Nem áll tehát leküzdhetetlen gazdasági kihívás az újraválasztásra készülő Vlagyimir Putyin előtt.

This pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik shows Russia's President Vladimir Putin attending a meeting with Saudi Crown Prince in Riyadh on December 6, 2023. (Photo by Sergei SAVOSTYANOV / POOL / AFP)
Sok gazdasági kihívás áll Vlagyimir Putyin előtt, de egyik sem leküzdhetetlen.
Fotó: Sergei Savostyanov / POOL / AFP

A politikus pénteken erősítette meg hivatalosan, hogy indul a március 17-re kiírt elnökválasztáson.

Az exportorientált, 2200 milliárd dollárt kitevő orosz gazdaság Putyin csütörtöki kijelentése szerint 3,5 százalékkal bővül az idén, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban viselte az ukrajnai invázió miatt kivetett szankciókat, mint a Nyugat, de maga az orosz kormányzat is eredetileg gondolta.

Nem működik az olajársapka

A hírügynökség szerint ebből a szempontból kulcsfontosságú, hogy a Nyugat képtelen volt hatékonyan korlátozni az orosz olajbevételeket, a hordónkénti hatvan dollárban megszabott olajársapka most már általános szakértői vélemény szerint nem működik. Moszkva átirányította az exportot Kínába és Indiába, saját árnyékflottával és a megüresedett piacra lelkesen belépő új szereplők segítségével képes eljuttatni az energiahordozót a vevőkhöz.

Three Vessels From Russia Prepare To Transfer Crude Oil Off Moroccan Coasts
CEUTA, SPAIN - MARCH 27: The vessel ANSHUN II with "Yokohama" fenders prepared and pipelines connected to receive another tanker and transfer Russian crude oil, 20 miles off Ceuta, on March 5, 2023, in Ceuta, Spain. The vessels CRIUS, ANSHUN II and Nobel, tankers chartered by Russian companies, have been detained at sea off the Moroccan coast, ready for another vessel to dock alongside to carry out the operation of transferring oil from Russian ports in the Baltic and the Black Sea. The tankers located in the waters near Ceuta are transferring crude oil from Russia to reach the Asian markets despite Western sanctions. (Photo By Antonio Sempere/Europa Press via Getty Images)
Saját árnyékflottával szolgálja ki a vevőit Oroszország.
Fotó: Antonio Sempere

Az energetikai szektor novemberben 961,7 milliárd rubellel járult hozzá az orosz költségvetéshez, míg ez az összeg januárban mindössze 425,5 milliárd volt. (Egy rubel 3,9 forint.)

Az olajbevételek növekedésével a Putyin előtt álló legnagyobb kihívás a súlyos munkaerőhiány kezelése, amelyet súlyosbított a tavalyi mobilizálás és több százezer ember elvándorlása Oroszországból az ukrajnai háború kezdete óta.

A gyenge rubel, a magas infláció és kamatszint pedig változatlanul jókora gond az orosz háztartások számára a választás előtt.

Hiányzik a szakképzett munkaerő

A munkanélküliségi ráta 2,9 százalékos, rekordalacsony Oroszországban, és Moszkva hatalmas anyagi forrásokat önt a hadiipar mellett más szektorokba, például az információs technológiai ágazatba, a szakképzett munkaerő hiánya azonban visszafogja a termelékenységet.

MAGNITOGORSK, RUSSIA - OCTOBER 20: A view of Magnitogorsk Iron and Steel Works (MMK, "Magnitogorsk"), which is a Russian metallurgical plant in the city of Magnitogorsk, Chelyabinsk region on October 20, 2022. One of the largest metallurgical plants in the CIS and Russia. Manufacturer of a full metallurgical cycle, starting with the preparation of iron ore raw materials and ending with the deep processing of ferrous metals. (Photo by Alexander Manzyuk/Anadolu Agency via Getty Images)
Az egyik legnagyobb probléma a súlyos munkaerőhiány.
Fotó: Getty Images

Oroszországnak több szakmunkásra, menedzserre és magasan képzett mérnökre van szüksége ahhoz, hogy elérje a feldolgozóiparban a technológiai szuverenitás kívánt szintjét – figyelmeztetett a múlt hónapban Makszim Oreskin, Putyin gazdasági tanácsadója.

Ahhoz, hogy az emberek szívesebben jöjjenek ide, vonzó fizetésekre van szükség

– tette hozzá Oreskin, aki szerint a szankciók rövid távú sokkhatását sikerült leküzdeni, de a Nyugatról érkező nyomás csak fokozódni fog, és az egész gazdaságnak azon kell dolgoznia, hogy átálljon az orosz technológiai platformokra.

Dmitrij Kulikov, az ACRA hitelminősítő ügynökség igazgatója szerint a munkaerő-kapacitás történelmileg magas szintre ugrott. „Ez azt jelenti, hogy a gazdasági növekedést a kínálati oldal korlátozza, aminek következtében az éves GDP-növekedési ráta a 2023-as 3 százalék körüli értékről potenciálisan 1-2 százalék körüli szintre fog esni” – fogalmazott.

Meredeken emelkednek a reáljövedelmek

A feldolgozóiparban és a hadseregben jelentős béremeléseket hajtottak végre, növelték a háború és a mozgósítás által érintett családok költségvetési támogatását is, a 2022-es visszaesés után így 

a reáljövedelmek az idén meredeken emelkedtek.

A növekedés azonban egyenlőtlen az egyes ágazatok és régiók között, ami sok családot arra kényszerít, hogy spóroljon, különösen az importált árukból vásároljon kevesebbet.

 

Ahogy Oroszország gazdasága a 2022-es 2,1 százalékos zsugorodás után talpra áll, a kulcskérdés az lesz, hogy a gazdaság hogyan küzd meg a túlfűtöttséggel, mivel a kínálati oldali korlátok valószínűleg visszafogják a növekedést – állítja Liam Peach, a Capital Economics vezető feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza.

Úgy véli, az infláció az idén várható 7,5 százalékról akár 10 százalékra is ugorhat jövőre a gyors miatt, a helyzet ennek ellenére kezelhető, mivel az oroszok hozzászoktak a fogyasztói árak folyamatos emelkedéséhez.

Pénzügyi biztonságot nyújt az olajár

Az orosz gazdaság éltetőerejét jelentő olaj ára az e heti csökkenés ellenére jóval magasabb annál, amire Oroszországnak szüksége van a költségvetési biztonság garantálásához.

Inside Rosneft PJSC's Neftepererabotka Downstream Oil Refinery As Non-OPEC Members Pledge To Trim SupplyRail freight wagons stand at the petroleum fuel loading area at the Novokuibyshevsk oil plant, operated by Rosneft PJSC, in Novokuibyshevsk, Samara region, Russia. Oil trimmed a second weekly gain as investors weighed rising U.S. inventories against coming coordinated output cuts by OPEC and other producing nations. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
A jelenlegi olajár bőven elegendő Moszkvának. Fotó: Getty Images

A kőolajtermelő országok és szövetségeseik (OPEC+) által végrehajtott sorozatos termeléscsökkentések és a nyugati árkorlátozás széles körű kijátszása együttesen növelik Oroszország energiabevételeit.

„Az ársapka befolyása alapvetően egyre inkább veszélybe kerül. Úgy tűnik, októberben már az orosz nyersolaj tengeri exportjának több mint 99 százalékát hordónként 60 dollár felett értékesítették” – állapította meg a Kyiv School of Economics (KSE) novemberi jelentésében.

Ha az olajár a jelenlegi szinten marad, az rendkívül kényelmes Oroszország számára

– hangsúlyozta Elina Ribakova, a KSE főmunkatársa.

A nyugati szankciók az év elején még óriási terhet róttak az orosz költségvetési hiányra, de Moszkva számításai szerint ez most már csak a 1 százaléka körül lesz.

Putyin szerint január és november között a deficit 878 milliárd rubelre csökkent, ami a GDP 0,5 százaléka. A kiadások novemberben 20,8 százalékkal, 2500 milliárd rubelre estek vissza az októberihez képest, de decemberben általában emelkedik ez az összeg, tavaly például 7 ezermilliárd rubelt tett ki.