Virág Barnabást választotta meg a Budapesti Értéktőzsde közgyűlése csütörtökön az igazgatóság új tagjának, és egyben elnökének. Az új igazgatósági tag megbízatása a BÉT alapszabálya alapján a megszűnt mandátumú vezető tisztségviselő megbízatásának időtartamára, azaz a 2026. évi rendes közgyűlésig, de legfeljebb 2026. május 31. napjáig szól. 

Virag_Barnabas_102020.06.23. Budapest

Virág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti Bank
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet2020.06.23. BudapestVirág Barnabás MNB alelnök, Magyar Nemzeti BankFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Virág Barnabás a BÉT igazgatóságának új elnöke. Fotó: Kurucz Árpád

Virág Barnabás mint a BÉT igazgatóságának elnöke a korábbi elnökkel azonos, havi 1,6 millió forintos díjazásban részesül.

Mint ismert, az MNB mint a Budapesti Értéktőzsde minősített többségű befolyással bíró részvényese a BÉT igazgatóságához még 2023. november 14-én eljuttatott levelében kezdeményezte Patai Mihály visszahívását az igazgatóság éléről. Még aznap kiderült, hogy utódjául Virág Barnabást, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét javasolja a jegybank.

Patai Mihály 2019 és 2023 között eredményesen teljesítette a kinevezése célját képező, a BÉT nyilvánosan működő részvénytársasággá válását és tőzsdei bevezetését magában foglaló stratégiát.

A BÉT új elnökét, Virág Barnabást 2020. június 22-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Bank alelnökének. Alelnöki megbízatását megelőzően az MNB monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója, 2013 és 2015 között pedig az MNB közgazdasági elemzésekért felelős igazgatója volt. 2017-ben Popovics Sándor-díjban részesült.

A BÉT vezérigazgatói feladatkörét a továbbiakban is Végh Richárd látja el.