Pénz- és tőkepiac

Virág Barnabás váltja Patai Mihályt a BÉT élén

Tekintve a tulajdonosi szerkezetet a közgyűlés döntése boritékolható.

Virág Barnabást, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökét javasolja a jegybank, mint nagytulajdonos a BÉT Igazgatósága tagjául és a BÉT igazgatóságának elnökéül megválasztani. Az igazgatóság új elnöke az MNB javaslatára a korábbi elnökének díjazását kapja, azaz havonta 1,6 millió forintot. 

20210907 Budapest 
Virág Barnabás  a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

Hétfőn délután egy szűkszavú rendkívüli közgyűlési meghívó jelent meg a Budapest Értéktőzsde honlapján, amelynek egyetlen napirendi pontja az igazgatóság elnökének visszahívása, valamint új igazgatósági tag és elnök megválasztása. 

 

Mint kiderült, az MNB, mint a Budapesti Értéktőzsde minősített többségű befolyással bíró részvényese a BÉT igazgatóságához még 2023. november 14-én eljuttatott levelében kezdeményezte a BÉT rendkívüli közgyűlésének összehívását abból a célból, 

hogy a BÉT igazgatóságának tagja és elnöke, dr. Patai Mihály az erre a tisztségre történt jelölése célját képező stratégia egyik legfontosabb eleme, a BÉT nyilvánosan működő részvénytársasággá válása és tőzsdére lépése teljesülése okán az igazgatóság elnöki és tagi tisztségéről visszahívásra kerüljön.

Az MNB a BÉT részvényeinek több mint 80 százalékával rendelkezik, így a szavazás végeredménye aligha okoz majd meglepetést.  

Patai Mihályt, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét 2019 májusában választották a BÉT igazgatóságának elnökévé, azóta a közgyűlések rendre megerősítették ebben a pozíciójában. Az elmúlt időszakban a sajtóban több olyan, meg nem erősített piaci pletyka is napvilágot látott, mely szerint Patai Mihály és Matolcsy György között elhidegült a viszony, amiatt Patai több, az MNB-nél betöltött korábbi pozícióját is elveszítette. Az ügyben kerestük a Magyar Nemzeti Bankot, de egyelőre nem érkezett válasz.  

 

Budpest Értéktőzsde bét igazgatóság Patai Mihály BÉT Virág Barnabás
Kapcsolódó cikkek