A Sony bevásárolta magát a fokvárosi székhelyű Carry1st játékfejlesztő startupba, amely az együttműködés keretében új kereskedelmi lehetőségeket keres a PlayStation-gyártóval való együttműködésre – írja az ügyletről elsőként beszámoló CNBC.

Kaunas,,Lithuania,-,2021,,August,12:,Sony,Playstation,5.,New
A Sony meglátta a fantáziát az egymilliárd dolláros afrikai videójáték-piacban. Fotó: Shutterstock

A stratégiai befektetési megállapodás keretében a két vállalat egy sor kereskedelmi lehetőségben fog együttműködni, a partnerség jelenleg a „feltáró szakaszban” van.

Cordel Robbin-Coker, a Carry1st vezérigazgatója és társalapítója szerint a Sony Innovation Funddal folytatott tárgyalások körülbelül nyolc-kilenc hónappal ezelőtt kezdődtek.

Szilárd meggyőződésünk, hogy Afrika hihetetlenül alulértékelt a konzolpiacban rejlő ehetőségeket tekintve

– mondta Robbin-Coker. A statup-vezér Nigériát, Marokkót és Algériát emelte ki olyan piacokként, ahol a játékkonzolok elterjedtsége gyorsan növekszik.

Egymilliárd dolláros üzlet Afrikában a videójáték-piac

A Sony valóban egy hatalmas növekedési lehetőségekkel rendelkező feltörekvő játékpiacra érkezhet meg, a Carry1st és a Konvoy kockázati tőkecég közös kutatása alapján ugyanis a szubszaharai afrikai térség játékipara 2024-ben első alkalommal átlépheti az egymilliárd dolláros forgalmat.

Afrikában számos játékos még a „szürke” piacon vásárol konzolokat, vagyis olyan kereskedőktől, akik a tengerentúlról hozzák be továbbértékesítési céllal a játékgépeket.

A Sony 25 millió darab PlayStation 5 eladásával számol a 2023-as üzleti évben. Amennyiben a terv teljesül, az rekordeladást jelentene a társaság játékkonzoljainak történetében. A Carry1stben való részesedés megszerzésével a japán elektronikai óriás arra fogad, hogy Afrika lesz a következő nagy piac, amely lendületet adhat a PS5 értékesítésének.

Reméljük, hogy segíthetünk a Sonynak kiterjeszteni a PlayStation elérését a régióban, amiben számos módon támogatjuk őket, beleértve a szélesebb körű piacra lépési stratégiákat és a digitális fizetéseket"

– mondta Robbin-Coker a CNBC-nek.

A feltörekvő dél-afrikai cég a konzolpiac változó értékesítési modelljét lovagolná meg, amely a bolti vásárlások felől egyre inkább a digitális letöltésekkel, ingyenes játékokkal és alkalmazáson belüli vásárlásokkal jellemezhető online élmény felé mozdult el.

A Sony dél-afrikai befektetése az első pénzügyi kötelezettségvállalás a társaság kontinensre fókuszáló kockázati tőkealapjának, a Sony Innovation Fund: Africának, amit 10 millió dollár tőkével indítottak el 2023 októberében.

 

A Sony részvényei 2,5 százalékot drágultak hétfőn a tokiói börzén, az év eleje óta pedig már hét százalékkal került feljebb a kurzus.