Kiszaladt a talaj a forint lába alól a kora délutáni órákra, a hazai deviza messze idei mélypontja alá szakadt mind a dollárral, mind az euróval szemben.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
A regionális devizákkal együtt gyengül a forint.
Fotó: Shutterstock

A forint az euróval szemben áttörte még a lélektani határnak számító 385-ös szintet is, mostanra azonban egy kisebb korrekciót követően 384,98-ig erősödött, a dollárral szemben pedig a hajnali órákban látott 350-től messze eltávolodva a 354,4-es szintet ostromolja a hazai deviza.

A forint mellett a regionális devizák is esésnek álltak a nap folyamán: a zloty 0,6 százalékkal, a rubel pedig 0,35 százalékkal gyengült a közös európai valutával szemben.

A fejlődő piaci devizák értékvesztését minden bizonnyal a dollár erősödése indította meg: a zöldhasú indexe 0,44 százalékkal erősödött az elmúlt órákban, a dollár maga pedig ugyanekkora erősödésre volt képes az euróval szemben is. 

Az euró-forint árfolyam 3 hó
Három hónapja ostromolta legutóbb a jelenlegi árfolyamszintet a forint

A forint a mai nap során kifejezetten rapszodikus árfolyammozgást mutatott: míg a reggeli kereseti adatokat megelőzően az erős oldalon mozgott, a KSH adatközlését követően megcsúszott, majd az OTP-t is megrengető nemzetgazdasági minisztériumi felvetést, mely szerint a hazai hitelezés fellendítése érdekében, a hitelkamatok csökkentése jegyében módosítani lehetne a referenciakamatokat a jelenlegi BUBOR-kamatról a DKJ-hozamra, és az erre adott S&P elemzői véleményt látva jelentős esésbe kezdett.

A hazai deviza megbicsaklása a Budapesti Értéktőzsde hangulatára is átragadni látszik: a BUX index 1,69 százalékkal 63 618 pontig szakadt a tegnapi záráshoz képest, a blue chipek közül pedig egyetlen papír sem tudott ma erősödést megélni.

Az OTP részvényei 3,06 százalékkal 16 625 forintig, a Mol papírjai 0,28 százalékkal, 2830 forintig, a Richter árfolyama 0,48 százalékkal 9245 forintig, a Magyar Telekom kurzusa pedig 3,8 százalékkal 760 forintig szakadt. 

A forgalom kiugró, az OTP részvényeivel már több mint 10 milliárd forint értékben kereskedtek.

Frissítés

13. 20 Megérkezett az Erste kommentárja a turbulens piaci eseményekre:

"Jól végződött és jól is indult az év a Budapesti Értéktőzsdén. Az év utolsó hónapjában 4,5 százalékot, míg januárban a tegnap napközbeni csúcsig 7,5 százalékot emelkedett a hazai index. Ezzel a teljesítménnyel tegnap még a viszonylag rangosnak mondható 9. helyen állt a BUX index a világ rangsorban. Viszont a hitelkamatok árazása körüli ötletelés, pláne azok esetleges visszamenő hatálya nem segített a haza piacnak. Így mára megérkezett egy komolyabb eladói nyomás a piacra. Ráadásul elég nagy forgalommal. Ugyanis cirka két óra alatt a szokásos napi forgalom (10 milliárd forint) értékében fordultak meg részvények a piacon, annak is 70 százaléka az OTP-ben. Történt ez pont azok után, hogy a piac vezetésére legesélyesebb a Richter tegnap új történelmi csúcsra emelkedett, s megszülethetett volna a vezető a magyar piacon."

13: 29 Kezd nagyon csúnyán festeni ami a részvényekkel történik a Budapesti Értéktőzsdén. A Telekom papírok 5,7 százalékkal zuhannak, az OTP kurzusa 3,6 százalékkal esik.