A RoboSense Technology az év első tőzsdei bevezetését (IPO) hajtotta végre a Hongkongban. A sencseni székhelyű vállalat részvényei 3,5 százalékot veszítettek, végül részvényenként 43 hongkongi dolláron (több mint 1900 forint), a kibocsátási áron zártak. A távol-keleti cég piaci kapitalizációja 19,3 milliárd hongkongi dollár (közel 872 milliárd forint) a tőzsdei adatok szerint.

Autonomous,Self,Driving,Car,Moving,Through,Highway,-,Animated,Scanning
Autonomous Self Driving Car Moving Through highway - Animated Scanning Visualization Concept of Artificial Intelligence Digitalizes and Analyzes Road
Az önvezető autók többsége lidart használ.
Fotó: Shutterstock

A RoboSense a lidarok terén jelentős szereplő, például a Szegeden gyárat építő BYD és a Toyota beszállítója. A lidar (Light Detection and Ranging, lézeres letapogató) a radarhoz hasonlóan távolságmérésre szolgáló eszköz, ami lézer segítségével feltérképezi a környezetét, méghozzá rendkívül pontosan. 

A lézeres letapogatók 360 fokban mozgó szenzort használnak, azonban a forgató mechanizmus miatt gyakran meghibásodnak és drágák is. Ezzel szemben a kínai cég eszközeiben nincs forgató mechanizmus, helyette mozgatható mikrotükrökkel változtatja a lézernyaláb irányát. Ez pedig olcsóbb, tartósabb és kompaktabb.

Az vita tárgya, hogy szükséges-e a technológia az önvezető autókhoz, vagy sem, a cégek többsége igyekszik használni, míg ellenzi. Musk a kamerákra és mesterséges intelligenciára esküszik. Musk ódzkodása érthető a hagyományos lidarok esetén, viszont a RoboSense kompaktabb megoldása egyre vonzóbb a cégeknek.

A RoboSense azt is elárulta, hogy a tőzsdei bevezetésből származó pénz (985 millió hongkongi dollár, 43,8 milliárd forint) 45 százalékát kutatásra és fejlesztésre, 20 százalékot gyártási, tesztelési és ellenőrzési képességeinek fejlesztésére, míg 20 százalékot értékesítési és marketingtevékenységre fordítja. 

A fennmaradó részt partnerségekre és működőtőke-szükségletekre költi. Hongkongban tavaly visszaesett az  IPO-k száma, azonban az elemzők szerint idén visszatérhet a növekedés.

A BYD lesz az Európa-bajnokság hivatalos autója – videó

Megállapodott a BYD az Európai Labdarúgó-szövetséggel, így a kínai autógyártó a németországi labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos e-mobilitási partnere lett. A BYD Europe vezetője, Michael Shu közöle: alig várják, hogy bemutathassák az innovatív technológiák különböző, kiváló minőségű alternatíváit a szurkolóknak szerte a világon egyengetve az utat a globális sportesemények zöldebb jövője felé.