Az Apple által vezetett technológiai szektor volt csütörtökön az amerikai részvénypiac motorja. Zárásra a Dow Jones index 0,6 százalékkal, a Nasdaq 1,4 százalékkal, míg az S&P 500 0,9 százalékkal emelkedett.

Az Apple volt a Wall Street sztárja. Fotó: Angela Weiss/AFP

Az Apple részvényei 3,4 százalékkal lőttek ki, miután a Bank of America vételre emelte a részvényre adott ajánlását, több mint 20 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtetve a befektetőket. Ez volt az iPhone-gyártó legjobb napja tavaly május óta.

Remek napot zárt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) is, amelynek részvényei a cég kiváló negyedik negyedéves gyorsjelentésének köszönhetően több mint 9 százalékkal erősödtek.

Eközben a piac elsiklott afelett, hogy a 10 éves kincstárjegy hozama a 4,15 százalékos szint közelébe nőtt, mivel a friss foglalkoztatási adatok a folyamatos szűkülésére utalnak. Az első alkalommal benyújtott munkanélküli biztosítási kérelmek száma 187 ezer volt a január 13-án véget ért héten, ami 16 ezerrel kevesebb az előző időszakhoz képest - jelentette csütörtökön a munkaügyi minisztérium. Az elemzők 208 ezret vártak.

A CNBC idézte Raphael Bosticot, az atlantai Fed elnökét is, aki csütörtökön kijelentette, hogy várakozásai szerint a központi bank a harmadik negyedévben kezdi meg a kamatcsökkentést.