Az Egyesült Államok Szövetségi Fellebbviteli Bírósága helybenhagyta az Apple Watch Series 9 és az Ultra 2 modell értékesítési tilalmát. Az Apple vesszőfutása még tavaly kezdődött, miután az orvosi eszközöket gyártó Masimo azzal vádolta meg a vállalatot, hogy átvette az alkalmazottait, majd ellopta a vér oxigénszintjének leolvasására szolgáló technológiáját.

Poland Economy Ahead Of Christmas
Apple Watch Series 9 is seen at a store in Krakow, Poland on December 18, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

A véroxigén-érzékelőt az Apple a 2020-ban kiadott hatodik szériától kezdve minden okosórájába beépítette. A Masimo válaszul az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságához fordult (ITC), amely megtiltotta a pulzoximétert használó, legújabb modellek importját és értékesítését az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormánynak jogában van ilyen ügyekben vétózni, erre pedig 60 nap áll a Fehér Ház rendelkezésére, ám Washington nem élt a lehetőséggel. A döntés így decemberben jogerőre emelkedett, majd néhány nap múlva, december 28-án ideiglenesen hatályon kívül helyezte a washingtoni fellebbviteli bíróság, hogy mérlegelhesse az Apple kérelmét, amely az értékesítési tilalom felfüggesztésére irányult.

A testület most úgy döntött, hogy továbbra sem lehet a legújabb, Apple Watch Series 9 és Ultra 2 modelleket árulni, amíg a véroxigénszenzorral kapcsolatos szabadalmi vita nem rendeződik. Közben a cég bejelentette, hogy kiszereli a pulzoximétert az okosóráiból, így megkerülve az intézkedést. Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Ügynöksége, amely az importtilalmak végrehajtásáért felelős, 

a múlt héten jóváhagyta a cég által eszközölt módosításokat.

Az Apple közölte: nem ért egyet a döntéssel, de lépéseket tesz a tilalom betartása érdekében, ezért csütörtök reggeltől az Apple Watch Series 9 és az Ultra 2 új, véroxigén-érzékelő nélküli változatai megvásárolhatók az Apple weboldalán és kiskereskedelmi üzleteiben az Egyesült Államokban. A vállalat szerint a már megvásárolt, pulzoximéterrel ellátott Watch modelleket egyelőre nem érinti a jogi háború.

Az Apple okosóra-üzletága az iPhone bevételeihez képest csekély, a 2023-as pénzügyi évben a 383 milliárd dolláros összértékesítés körülbelül 5 százalékát tette ki, de az eszköz fontos szerepet játszik a vállalat növekvő egészségügyi ambícióiban. Az egészségügyi szektor a legnagyobb okosóra-felhasználó, a globális eladások 60 százalékával, amiből a cég sem szeretne kimaradni.

Trónfosztás: hosszú idő óta először nem a Samsung adta el a legtöbb okostelefont

A tavalyi évben sosem látott eredményt ért el az Apple, és a világ legnagyobb okostelefon-értékesítője lett. Az elmúlt tíz évben ezt a listát mindig a Samsung vezette, de 2023-ban az iPhone-okból sikerült többet eladni. Az Apple 3,7 százalékkal tudta növelni az eladásait, elsősorban az iPhone 15 sorozatnak köszönhetően, miközben a Samsung értékesítési számai 13,6 százalékkal estek vissza.