Kifejezetten jó hangulatban telt a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén kedden: a vezető részvények többsége jelentős pluszban zárt, a BUX-index 0,89 százalékkal újabb történelmi csúcsot jelentő 61 921 pontig erősödött. A pesti parkett forgalma 10,3 milliárd forint volt.

_VEZ4356-1
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A blue chipek közül az OTP zárta a legjobb napot: a bankpapírok iránt 6,9 milliárd forintos érdeklődés állt fenn, a kurzus 1,44 százalékot ralizva 16 180 forintig menetelt.

A Richter részvényei 887 milliós forgalomban 1,05 százalékkal 9115 forintig erősödtek, a Magyar Telekom papírjai pedig 331 milliós érdeklődés mellett 0,44 százalékkal 683 forintra ugrottak.

A Mol zárta egyedül pirosban a napot a vezető részvények közül: az olajpapírok árfolyama 0,14 százalékkal 2832 forintra csökkent, 1,4 milliárdos forgalom mellett.

Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy kedden felülteljesített a magyar a nemzetközi piacokhoz képest. A BUX-index a nap nagy részében emelkedett, és történelmi csúcsot ért el különösebb magyar vonatkozású piacbefolyásoló hír nélkül.

Az amerikai piacokon hétfőn jelentős emelkedés volt látható,

ez hathatott kedden a BUX-ra, illetve a befektetők megtalálták a régiós piacokat, a lengyel tőzsde is a budapestihez hasonlóan jó teljesítményt mutatott nap közben – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, az OTP-re kedden céláremelés érkezett, a Raiffeisen Bank 12 700 forintról 18 700 forintra emelte a bank részvényeire vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul vétel, ez ugyan emelkedést vetített előre, de messze nem a legmagasabb az elemzőházak célárai között – jegyezte meg.