Gyengült a délelőtt folyamán a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben: az euróhoz viszonyítva 0,44 százalékkal a lélektani határt jelentő 382-es szintet is meghaladva gyengült, mielőtt gyors korrekciót követően 381,85 környékén stabilizálódott, a dollárral szemben pedig 0,35 százalékkal 350,74-ig zuhant a hazai deviza.

Stack,Of,Hungarian,Banknotes,Money,(forints),20000,Forint,Banknotes,Ferenc
Stack of Hungarian banknotes money (forints) 20000 forint banknotes
Megrángatták a forintot az EU-s pénzekkel kapcsolatos negatív hírekre.
Fotó: Shutterstock

A forint gyengélkedése mögött minden bizonnyal az állhat, hogy a kormányinfón elhangzott friss hírek fényében a piacok elbizonytalanodtak az egyelőre kérdéses sorsú 20,5 milliárd euró érkezésével kapcsolatosan, melyek feloldását a bizottság az információk szerint az LMBTQ-jogok és a migrációs kérdések megoldásához kötné, a kormány azonban nem kívánja módosítani azt a gyermekvédelmi törvényt, aminek tartalmát Brüsszel kifogásolja.

A bizottság elnöke által emlegetett feloldhatatlan nézetkülönbségek ellenére van még lehetőség, hogy Magyarország megállapodjon, de vannak vörösvonalak

– mondta a témában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Nagyot gyengült a forint a délelőtt során

A forint hullámzása ellenére a hazai részvénypiac kifejezetten erős arcát mutatja, a blue chipek többsége pluszban jár a dél előtti percekben. Az OTP részvényei 0,96 százalékkal 16 870 forintig, a Mol papírjai 0,29 százalékkal 2810 forintig, míg a Magyar Telekom árfolyama 1,35 százalékkal 749 forintig erősödött a délelőtt folyamán, csupán a Richter részvényei kerültek lejtőre, 0,44 százalékkal 9110 forintig csökkent a gyógyszercég kurzusa. A BUX-index 0,56 százalékos pluszban 63 373 ponton áll.

Az amerikai tőzsdenyitás előtt bő három órával a vezető részvényindexek határidős jegyzései alapján kijelenthető, hogy a piacok lendületes kereskedésre számítanak a tengerentúlon, a Nasdaq-index nyitását övezi a legnagyobb optimizmus.

A vezető nyugati tőzsdék a hazai parketthez hasonlóan jelentős pluszban járnak a dél előtti percekben: a német DAX 0,32 százalékkal, a francia CAC 40 0,45 százalékkal, míg az Euro Stoxx 0,43 százalékos erősödést élt meg eddig a nap során.