A piaci fellendülésnek és a tetemes tőkebeáramlásnak köszönhetően 8 százalékkal növekvő negyedéves eredményről számolt be a világ vezető vagyonkezelője, a BlackRock.

New,York,,Ny,,Usa,-,July,5,,2022:,Exterior,View
New York, NY, USA - July 5, 2022: Exterior view of the BlackRock headquarters in New York City. BlackRock is an American global asset management firm and a provider of investment management.
Erősen zárta a tavalyi évet a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító BlackRock. 
Fotó: Shutterstock

A befektetési óriás 1,45 milliárd dollár – részvényenként 9,66 dollár – tisztított adózás utáni nyereséget termelt 2023 utolsó három hónapjában. Egy éve még jóval kisebb, 1,36 milliárdos nettó eredményről jelentett, 8,93 dolláros részvényenkénti nyereség (EPS) mellett.

A negyedik negyedév nemcsak 2022 végével összevetve, hanem az elemzők 8,84 dolláros EPS-várakozásához képest is kellemes meglepetést jelent.

A teljes évet az előzőnél 7 százalékkal magasabb, 37,77 dolláros részvényenkénti nyereséggel zárta a vállalat.

A társaság által kezelt 2023 végén újra elérte a 10,01 ezermilliárd dollárt, ami közel másfél ezer milliárd dolláros bővülést jelent az egy évvel korábbi, 8,59 ezermilliárdos volumenhez képest.

A befektetők hangulatát a gazdasági puha landoláshoz fűzött remények, az amerikai és a mérséklődése és a Fed monetáris lazítást belengető kommunikációja is javította.  

Osztalékemelés és felvásárlás is jön az erős év után

A negyedéves eredményből 2 százalékkal magasabb, részvényenként 5,1 dollár osztalékra számíthatnak a befektetők. Az eredményszámok közzétételével egyidejűleg a BlackRock bejelentette azt is, hogy 12 milliárd dollárért megvásárolja a Global Infrastructure Partners befektetési vállalatot, amely főleg kritikus infrastruktúra befektetésekre fókuszál, portfóliójában zömében kikötők, repülőterek, energia- és közműcégek találhatóak. 

A londoni Gatwick repülőtérben és a Suez Groupban is érdekeltséggel rendelkező, 100 milliárd dollárnyi vagyont kezelő befektetési cég akvizícióját várhatóan a harmadik negyedévben zárja le az amerikai alapkezelő óriás, amely készpénz mellett részvényekkel egyenlíti ki a vételárat.

A Blackrock árfolyama 2023-tól
 

A társaság néhány nappal korábban jelentette be, hogy 600 dolgozójától válik meg az iparágban zajló változásokra hivatkozva. A leépítések a globális állomány 3 százalékát érintik majd.