Több száz dolgozójától válik meg a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock, amely a vállalat bejelentése szerint 600 fős leépítést tervez az év elején, 2024 végére azonban már ismét növekvő emberállománnyal számol. A lépést az iparágban zajló változásokkal indokolja a társaság.

Climate Change Protest Against Blackrock
NEW YORK, NEW YORK USA - OCTOBER 29, 2022; Global climate activists Extinction Rebellion protests by #OccupyParkAve at the New York headquarters of BlackRock. (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Több száz munkavállalóját küldi el a BlackRock. Fotó: John Nacion / AFP

Az amerikai befektetéskezelő 2022 végén 19 800 főt foglalkoztatott, a mostani karcsúsítás a dolgozók 3 százalékát érinti – írja a Reuters. A hírügynökség egyik vállalati forrása szerint az elbocsátások nem korlátozódnak egyetlen területre.

A BlackRock világszerte 35 országban, köztük 2017 óta Magyarországon is jelen van. A pénzügyi óriás innovációs és technológiai központja Budapesten található, ahol több százan dolgoznak.

Larry Fink alapító-vezérigazgató tavaly októberben jelezte, hogy a vállalat felvásárlási célpontokat keres a növekedés gyorsításának érdekében.

A társaság tavaly szeptember végén 9,1 ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelt, 300 milliárd dollárral kevesebbet, mint az előző negyedévben.

Közel két évtized óta először fordul elő, hogy az ügyfelek reálhozamot érnek el készpénzben, és így megtehetik, hogy kivárják a nagyobb politikai és piaci biztonságot, mielőtt újra kockázatot vállalnának. Ez a dinamika az iparágra és a BlackRock harmadik negyedévi tőkebeáramlását is befolyásolta

– mondta Fink a harmadik negyedéves teljesítményről. 

A társaság részvényei az elmúlt egy évben 5 százalékot erősödtek, amivel messze alulteljesítettek a 22 százalékot ralizó S&P 500 indexez.

A Blackrock árfolyama 2023. októbertől
 

A BlackRock pénteken, az amerikai gyorsjelentési szezon nyitányán teszi közzé negyedik negyedéves jelentését.