Szerző: Végh István, a Saxo Bank elemzője

Az év első napjaiban a nemesfémeszközök lefelé vették az irány: az arany és az ezüst egyaránt a csökkenő sávban rekedt, miközben folytatódtak a találgatások a jövőbeli amerikai és uniós kamatcsökkentések időzítéséről, üteméről és mélységéről. Mindkét fém rövid távú irányát továbbra is a beérkező adatok, de elsősorban az erősödő dollár és a növekvő kötvényhozamok hatása határozza meg. 

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Árgus szemekkel figyelik a Fed lépéseit az aranybefektetők. 
Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy irányt találjanak a nemesfémek, két fontos tényezőre lesz szükség, alacsonyabb reálhozamokra és gyengébb dollárra. A várt amerikai jegybanki kamatcsökkentések vélhetően élénkítik majd a kamatra érzékeny befektetők keresletét, és segítik az aranyat új rekordmagasságra repíteni. Ha azonban a magas kamatok tovább velünk maradnak, az visszafogja a dollár gyengülését s vele együtt a nemesfémek drágulását.

Az arany árfolyama 1 év
 

Az ipari fémek piaca is nagyon érdekesnek ígérkezik. Jelenleg a réz a tavaly januártól tartó, csökkenő trendvonalának áttörése után felülről teszteli azt mint támaszszintet 372 centen, mindez meghatározhatja a következő pár hét irányát. Ha viszont a fundamentumokat nézzük, a piaci szereplőknek egyre nagyobb kihívásokra kell reagálniuk. Az okok közt szerepel például a First Quantum által üzemeltetett Cobra Panama rézbánya bezárása, valamint az, hogy más bányavállalatok, mint például a Rio Tinto, az Anglo American és a Southern Copper, lefelé módosították kitermelés-előrejelzéseiket, elsősorban a Peruban és Chilében tapasztalható problémák miatt. Ezek jellemzően a növekvő költségek, az alacsonyabb ércminőség és a növekvő állami beavatkozások. Sokasodnak a kérdőjelek, például: mennyire lesz így képes a szektor kielégíteni az elektromos járművek rohamos terjedéséből eredő, növekvő nyersanyagkeresletet?

Az amerikai földgáz ára kedden az elmúlt tíz hónapban nem látott mértékben esett, ami sok befektetőt meglepett, és kitettsége csökkentésére kényszerített akkor, amikor az Egyesült Államokban szélsőséges időjárási fejlemények ártámogató hatását vártuk volna. A múlt heti rendkívüli hidegbetörés rekordkeresletet eredményezett a gáz iránt, amely az energiatermelők számára a szén helyett még mindig ideális üzemanyagnak tekinthető a továbbra is viszonylag alacsony árak miatt. Ezzel párhuzamosan gyorsul a föld alatti tárolók készleteinek felhasználása is. 

Mivel a tél felén már túl vagyunk, az esetleges további sokkhatásoknak korlátozott hatásuk lesz a gázárakra, és további árfolyamcsökkenésre számítunk a követező hetekben.