A hetek óta megszokott sávban indult a kereskedés a forinttal az év első munkanapján. Egy euróért kedd délelőtt 382,5 forintot adnak a bankközi devizapiacon. Az Equilor elemzői szerint sem várhatók különösebb izgalmak rövid távon. Ezt írták a keddi jegyzetükben:

Az elmúlt napokban mérsékelt mozgásokat láthattunk, de inkább gyengült a forint, mely folytatódhat a következő napokban is.

A technikai kép alapján ellenállás a 385-ös szinten található, míg támasz a 380,4–381 sávnál húzódik.

170905mnbLog_VZ-8
Lanyhán kezdte az évet a forint

A régió devizái sem mutatnak erőteljes mozgásokat. Az eurót 24,7 koronán jegyzik, láthatóan semmi hatása nem volt Petr Pavel államfő tegnapi üzenetének, amelyben az euró bevezetésére irányuló intézkedéseket sürgetett. Az elnök elmondta, hogy a közös uniós fizetőeszköz bevezetése jelentheti a jövőt a cseh gazdaság számára, amely nyitott és exportorientált. Az euró-cseh korona árfolyama a tavalyi évet a 23–25 közötti tartományban töltötte. Kormányzati céldátum nincs arra vonatkozóan, hogy mikor szeretnék bevezetni az eurót.  

A feltörekvő piaci devizákat, így a forintot is támogathatja az euró árfolyammozgása a dollárral szemben. Az euró-dollár jegyzés az évet 1,10 felett nyitotta, a két ünnep közt pedig a rég látott 1,11 felett is kereskedtek.