A gyógyszeripari extraprofitadó alapja a gyógyszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a gyógyszerkészítmény és a gyógyszer alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre. 

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Nem nőnek a Richter terhei. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A gyógyszergyártó a 2024. adóévi gyógyszergyártói különadó és extraprofitadó kötelezettsége a rendeletben foglaltak szerint a tárgyi eszközbeszerzések és K+F értékének összegével csökkenthető legfeljebb az összegének 50 százalékéig. A gyógyszergyártó által az adóévre fizetendő gyógyszergyártói különadót, legfeljebb annak összegéig, csökkenti a gyógyszergyártót gyógyszergyártói extraprofitadó címén az adóévre terhelő összeg. 

A rendelet alapján a társaság 2024-ben várhatóan nagyságrendileg 8 milliárd forint extraprofitadót fog fizetni, mely a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, így a globális minimumadóhoz kapcsolódó feltöltési kötelezettségen felül további terhet nem fog jelenteni. 

Az adó várhatóan nyereségadóként kerül elszámolásra.

Az új adószabály kapcsán megszólalt a Pénzügymininsztérium is, kiemelve: annak célja, hogy a gyógyszergyártóknak a globális a lehető legkisebb terhet jelentse. A megjelent rendeletmódosítás a gyógyszergyártók kezdeményezésére, a kormány és a gyártók közötti egyeztetéseket követően valósult meg.

Az elmúlt évben a kormány eredményes tárgyalásokat folytatott annak érdekében, hogy a 2024-től bevezetett globális minimumadó ne rontsa a magyar vállalkozások versenyképességét. Sikerült elérni, hogy a nemzetközi szabályozás több adótípust is (például a helyi iparűzési adót) beszámítson a globális minimumadóba,

ezzel elkerültük a magyar cégek adóterheinek indokolatlan növelését.

Most ezt a kört egészíti ki a kormány a gyógyszergyártók által fizetett extraprofitadó átalakításával, amely így beszámítható lesz a globális minimumadóba. A megoldással a költségvetés nem veszít bevételt, és a magyar gyógyszergyárak terhei sem növekednek.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a magyar gazdaság versenyképességét és támogassa a gyógyszeripari beruházásokat.

A fentiek ellenére – információhiány következtében – péntek reggel hatalmas riadalmat keltett az új adó a hazai tőzsdén. A Richter-részvények forgalma több mint tízszeresen haladta meg az általában legnagyobb forgalmú OTP-ét. A gyógyszeripari árfolyama 9220 forinton nyitott, azaz 3 százalékkal csütörtöki zátóértéke alatt. Zuhant a többi blue chip kurzusa is.

A Richter és a Pénzügyminisztérium közleménye aztán nyugtatólag hatott. Bár a vezető részvények még mindig mínuszban vannak, ám sokat ledolgoztak az esésből. A Richterre például 9400 forinton kötöttek ügyletet fél 10 után pár perccel.