BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízmilliárd dollárral csökken a Shein értéke, ahogy romlanak a nyilvános részvénykibocsátás esélyei

Az online kiskereskedelmi óriás tavaly még 66 milliárd dollárt ért, most már csak 45-öt.

A háttérben próbálják eladni részvényeiket a⁠⁠ Shein befektetői, jelentősen leértékelve akciójukkal a céget. A kiskereskedelmi óriás a jelek szerint egyre kevésbé érdeklődik az amerikai nyilvános részvénykibocsátás (IPO) iránt az erősödő verseny és a hatóságok fokozódó szigora és vegzálása miatt.        

A Shein standja egy pekingi beszállítói kiállításon.
Fotó: AFP

A befektetők által kért ár 2023 végén 45 és 55 milliárd dollár közötti cégértéket ad, de még ezen a nyomott áron is nehezen találnak vevőket – mondták az ügyet ismerő személyek a Bloombergnek, holott ez az árszint jóval alacsonyabb, mint a Shein által a májusi forrásbevonása során kialakult nagyjából 66 milliárd dolláros kapitalizáció. 

Maga a cég az előzetes tervek szerint 90 milliárd dolláros cégértéket képviselő árfolyamon szeretett volna a nyilvános kibocsátás során tőkét bevonni. Források szerint tavaly év végéhez közeledve egyre jobban megcsappant az érdeklődés, történt olyan részvényeladás is, amely mindössze 30 milliárd dollár kapitalizációt adott ki – bár ez esetben nyilván vészreakcióról volt szó, valakinek nagyon kellett a pénz. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy

 a zártkörű tranzakciók gyakran nem felelnek meg azoknak a szinteknek, amelyeket egy vállalat végül a nyilvános piacokon elérhet, azonban mégis hasznos fokmérői a befektetői hangulatnak.   

Az érdeklődés hiánya jól mutatja, hogy az egykor meghatározó, olcsó ruházati cikkeket forgalmazó online kiskereskedő mennyire nehezen küzd meg az egy évvel ezelőtt indult Temuval.  Ráadásul úgy, hogy a hagyományos, nagy ruházati márkák a szerzői jogok megsértésével vádolják. 

FRANCE - SHEIN APPLICATIONFrance, Excideuil, 2023-06-12. Illustrative photography of the Shein app on a smartphone. Photograph by Romain Longieras / Hans Lucas. France, Excideuil, 2023-06-12. Photographie d illustration de l application Shein sur un smartphone. Photographie de Romain Longieras / Hans Lucas. (Photo by Romain Longieras / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: AFP

A rohamosan csökkenő értékelés beárnyékolja a Shein nagyívű, az amerikai tőzsdei bevezetést célzó terveit, amelyeket éppen most vizsgálnak árgus szemekkel a kínai hatóságok. A kibertér-felügyelet például a cég adatkezelési és adatmegosztási gyakorlatát elemzi, ami hónapokig is eltarthat. 

Ezzel párhuzamosan amerikai törvényhozók felszólították a tőzsdefelügyeletet, hogy állítsa le a tőzsdei bevezetést, amíg nem ellenőrzi, hogy a vállalat nem alkalmaz-e kényszermunkát az ellátási láncában. Ehhez azonban a felügyeletnek nincs jogköre.

A Nankingban alapított, ám a kínai imázstól szabadulni igyekvő, jelenleg szingapúri székhelyű Shein 2022-ben       

a világ harmadik legértékesebb startupja volt, amikor egy finanszírozási körben 100 milliárd dollárra értékelték a vállalatot.  

A dicsőség azóta erősen megkopott, a befektetők a globális gazdasági lassulás és az egyre sötétebbé váló geopolitikai kép miatt sokkal óvatosabbak a kockázatosabb eszközökkel szemben. A ByteDance, a TikTok anyavállalatának értékelése tavaly július környékén 300 milliárd dollár alá esett a másodlagos piacokon, ami legalább 25 százalékos csökkenés a megelőző évihez képest. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.