A Shein divatcég Kína rábólintását kéri, hogy az Egyesült Államokban tőzsdére menjen – erről számolt be a Reuters két, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva. A törekvés hátterében az áll, hogy a vállalat szeretné magát globálisnak mutatni, nem pedig kínainak.

Shoppers line up to shop on the opening day of  fast fashion e-commerce giant Shein, which is hosting a brick-and-mortar pop up inside Forever 21 at Ontario Mills mall
A cég több mint 150 országban értékesít olcsó divatot.
Fotó: GettyImages

A hírügynökség felidézte, hogy a Shein tőzsdei bevezetési tervei politikai ellenzékbe ütköztek az Egyesült Államokban. Az amerikai törvényhozók egy kétpárti csoportja felszólította az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet, hogy blokkolja a cég első nyilvános ajánlattételét mindaddig, amíg meg nem győződik arról, hogy nem alkalmaz kényszermunkát.

A cég értéke az egyik forrás szerint 66 milliárd dollárra rúg. 

A Shein 2022-ben Nanjingból Szingapúrba helyezte át székhelyét. A vállalat több mint 150 országban értékesít olcsó divatot. 
A Shein korábban beadta a bejelentést a SEC-nek (Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete) a novemberi tőzsdei bevezetés miatt.

Shein, Golden Goose és társaik: ígéretes új cégek lepik el jövőre a parketteket

A kamatcsökkentéssel párhuzamosan 2024-ben fellendülhet a szebb napokat is látott IPO-piac a tőzsdei kibocsátások előkészítésében segédkező befektetési bankok várakozásai szerint. A New York-i tőzsdére készülő kínai fast fashion divatcég, a Shein például közel 90 milliárd dolláros értékeléssel csatlakozhat a nyilvánosan kereskedhető társaságok sorába, a Permira csoport pedig egymilliárd euróért viheti a milánói börzére a luxuscipőket készítő Golden Goose részvényeit.