Szerdán tovább folytatódott a forint erősödése. Miután kedden hajnalban volt egy gyenge oldali korrekció, ahonnan már kedden délutánra visszalendült az euró-forint a magyar deviza erős oldalára.  

 

Az euró-forint árfolyam napi
 

Kedden a gyenge ipari termelési adat hatására visszatesztelte a 200 napos mozgóátlagot az euró-forint – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Szerdán sávozás rajzolódik ki az euró-forint grafikonján. Ahol a mozgóátlag a rövid távú ellenállás 379,18-nál, ez jelenleg a sávtető, míg a sáv padlója a 377,20-nál húzódó támasz. Egyelőre annyi látszik, hogy szűk sávba szorult a kurzus, de 

a délelőtti  forinterősödés még csak nem is karcolta a sáv padlóját, 378,09-on is járt a devizapár. 

 

MNB logisztikai központ. Forint. pénz
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A forintnak még mindig jelentős a kamatelőnye az euróval szemben, ezért a magyar devizát folyamatosan veszik a kamatkülönbözetre játszó carry spekulánsok. A carry trade ügylet lényege, hogy ha valaki forintot vesz euró ellenében, akkor a forint és az euró kamatkülönbözetét nyereségként elteheti. 

Az év folyamán, különösen a második fél évétől azonban fokozatos forintgyengülésre számítanak az elemzők. Részint azért, mert a várakozás szerint az MNB lassacskán kivágja a forint alól a kamatot. Emellett a lefelé mutató kockázatai is a forint ellen szólnak.