Tavaly év végén még keményen felülteljesítették a széles piacot a kis kapitalizációjú részvények a tengerentúli tőzsdéken. Ám az idei év első heteiben fordult a kocka. A Russell 2000, a kis- és középvállalkozások részvényindexe 4,1 százalékot zuhant az új évben, miközben az S&P 500 kosár 1,5 százalékot emelkedett.

Russell,2000,Index.magnifying,Glass,Showing,The,Words.background,Of,Banknotes,And
Fotó: Shutterstock

Tavaly az év nagy részében a magas kamatlábak és a recessziós aggodalmak nyomasztották a kisrészvények piacát a tengerentúlon. Mert a kisebb kapitalizációjú vállalatokat jobban sújtják a növekvő hitelfelvételi költségek és a gazdasági konjunktúrától is inkább függenek, mint a nagyvállalatok. A növekvő optimizmus és a puha landolásba vetett hit azonban év végi ralit indított a Russell 2000 háza táján.   
Kiábrándulást hoztak a januári munkaerőpiaci adatok, amelyek azt mutatják, hogy a Fed kamatemelései mégsem hűtötték le annyira az amerikai gazdaságot, mint korábban gondolták, emiatt csökkent az esélye a gyors kamatcsökkentésnek. Emiatt 

kérdéssé vált, hogy fenntartható-e a kis kapitalizációjú vállalatok nyeresége.

A kis kapitalizációjú index még mindig némi előnyben van a nagyobb részvényekkel szemben az október végi mélypontja óta. A Russell 2000 azóta 19 százalékot erősödött, míg az S&P 500 csak 18 százalékot. Néhány kisrészvényrajongó abban reménykedik, hogy a Russell 2000 előnye megmarad. Sőt, a Bank of America globális alapkezelői felmérése szerint 2021 júniusa óta először fordul elő, hogy az alapkezelők nagyobb hányada számít arra, hogy a nagy kapitalizációjú társaságok kevesebbet fognak nyerni a következő 12 hónapban, mint a kis kapitalizációjúak.

 

Az iShares Russell 2000 tőzsdén kereskedett alap, amely körülbelül 62 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal rendelkezik, 7,28 milliárd dollár nettó tőkebeáramlást könyvelt el decemberben, ami rekordnak számít a Dow Jones Market Data 2000 június óta vezetett adatai szerint. 
Elemzők arra számítanak, hogy a Russell 2000 kosarában szereplő vállalatok nyeresége idén 28 százalékkal nőhet a tavalyi becsült 11 százalékos visszaesés után.

Optimizmust táplál, hogy a kispapírok viszonylag olcsók. 

A Russell 2000 kosárban szereplő vállalatok a következő 12 hónapra tervezett nyereség 15,2-szeresén forognak, ami elmarad a 16,7-es tízéves átlagtól. Eközben a nagy kapitalizációjú indexkosár tagjaival 19,6-es szorzóval kereskednek.

Ráadásul a rossz évkezdés nem feltétlenül jelent visszaesést az év többi részében. A Russell 2000 gyakran kezdte hanyatlással a jó éveit.