Helyreigazítás: cikkünk korábbi változatában tévesen állítottuk, hogy az Egyesült Államokbeli FDA ajánlása érinti a cariprazine hatóanyagú gyógyszerek árazását és adótartamát. Valójában egy sokkal kisebb piac – Fülöp-szigetek – azonos nevű hatóságáról (szintén FDA) van szó. 

Február 19-től több gyógyszer áfamentessé vált az Egyesült Államokban, a szabályozói ármódosítás a Richter Gedeon vezető termékét, a Vraylart is érinti.  

20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
A gyártó név nem biztos, a Vraylar viszont ismerősen cseng az Egyesült Államokban.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A cariprazine-tartalmú antipszichotikum valamennyi, az 1,5, a 3, a 4,5, valamint a 6 mg-os hatóanyag-tartalommal rendelkező kiszerelése is adómentessé vált. Az ármódosítás a Vraylar mellett rákgyógyszereket, magas vérnyomást szabályozó készítményeket érint, az antipszichotikumok közül viszont egyedül a Richter kutatói által (az Allergannal közösen) kifejlesztett szer került az adómentes körbe.

Korábban 12 százalékos volt az áfakulcs a terméken.              

Az adókulcs módosításáról a végső szót az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) mondta ki, az erről szóló, február 15-i keltezésű határozat hétfőn jelent meg a honlapjukon, míg az adóhatóság január 31-én hozta meg a döntését.

Az jelentős lépést jelent az egészségügyi ellátás megfizethetőségének és hozzáférhetőségének javítása felé több millió beteg számára – írja az FDA ajánlásról beszámoló szaklap. 

Ted Herbosa egészségügyi miniszter hangsúlyozta, paradigmaváltás történt, amely az egészségügyi egyenlőséget kézzelfoghatóvá teszi az amerikaiak számára.

Egy 30 napnyi Vraylar nagykereskedelmi átlagára 1446 dollár (519 ezer forint) volt januárban. Adómentesen 1300 dollár alá csökkenhet a patikák és a nagykereskedők által a gyártó felé fizetendő ár.

A Richter tengerentúli értékesítési partnere (AbbVie) idénre 3,4 milliárd dolláros forgalmi célt tűzött ki a Vraylarra. Tavaly 2,76 milliárd dollárra futott fel az értékesítés, ebből 510 millió dollár (183,6 milliárd forint) lehetett a Richter szabadalmi részesedése – a pontos számok a Gyömrői úti társaság február 29-én esedékes jelentésből derülnek ki. 

A várt felett fogyott a Richter vezető készítménye Amerikában

A vártnál több bevételt termelt a Vraylar antipszichotikum az Egyesült Államokban.