Borongós nemzetközi hangulatban látványos felülteljesítésre volt képes a Budapesti Értéktőzsde a hét utolsó napján: a BUX-index 0,84 százalékkal 64 982 pontig erősödött, a parkett forgalma alacsony, mindössze 6,1 milliárd forint volt.

Bét
tőzsde
bux
Az OTP mentette meg a BUX pénteki napját.
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A BUX, felfutását elsősorban az OTP részvényerősödésének köszönheti: a bankpapírok a vártnál kedvezőbb inflációs adatok következtében lendületes raliba fogtak, 3,9 milliárd forintos forgalom mellett 2,09 százalékkal 16 850 forintig meneteltek a záró gongszót megelőzően.

A blue chipek közül az OTP-n túl csak a Mol papírjai zártak zöldben: az olajipari vállalat kurzusa 0,21 százalékkal, 399 millió forintos forgalomban 2900 forintig erősödtek.

A Richter árfolyama 0,1 százalékkal 9835 forintig gyengült 1,2 milliárdos érdeklődés mellett, a Magyar Telekom részvényei pedig 0,65 százalékkal 765 forintig csúsztak, 234 millió forintos forgalomban.

A pénteki kereskedés a külső körülményekhez képest jól alakult, hiszen a nemzetközi hangulat kedvezőtlen, de így is kevés volt az egész heti gyenge teljesítmény ellensúlyozására, jelentős mértékben pedig csak az OTP korrigált az utolsó kereskedési nap végére – fűzte hozzá Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek.