Az OTP Bank részvény-adásvételi megállapodást írt alá a romániai leánybankjában, az OTP Bank Romaniában fennálló, 100 százalékos részesedésének értékesítéséről a Banca Transilvania S.A.-val – jelentette be pénteken a magyar pénzintézet. A tranzakció keretében az OTP értékesíti a BT számára egyéb romániai leányvállalataiban, az OTP Leasing Romania IFN S.A.-ban és az OTP Asset Management S.A.I. S.A.-ban fennálló részesedését is.
 

Bucharest,,Romania,-,Dec,15,,2019:,Otp,Bank,Logo,And
Fotó: Shutterstock

Az eladási ár 347,5 millió euró, 

ami kisebb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke, ezért a 2023 negyedik negyedéves eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatás keletkezik, melyet a bank a korrekciós tételek között számol el.

A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni. A tranzakció pénzügyi zárására várhatóan 2024-ben kerülhet sor a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének függvényében.  

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a tranzakció kapcsán elmondta: 

A helyi bankunk hosszú utat tett meg az alatt a húsz év alatt, amíg Romániában működtünk. Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig az belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra.

Az OTP Bank Románia piaci részesedése 2,64 százalék Romániában, a teljes eszközállomány tekintetében. Jelenleg közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati/ kkv ügyfele van, köszönhetően 1 800 munkavállalójának és csaknem 100 fiókból álló hálózatának.

A vevő, a Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet-Európában.