A romániai pénzügyi sajtót hónapok óta izgalomban tartja, kihez kerül az OTP Bank ottani leánybankja. A Financial Intelligence szerint napokon belül eredményhirdetés várható. A legutolsó hírek szerint három bank volt versenyben, a lap viszont most arról írt, hogy 

az Eximbank nem kapott felhatalmazást a román államtól kötelező érvényű ajánlat benyújtására.

 

Daily life in Kiev
A branch of the Hungarian OTP bank is seen in Kiev, Ukraine on December 9, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Eggyel kevesebb országban lehet találkozni az OTP logójával. Fotó: Jaap Arriens / AFP

Így a Raiffeisen Bank és a Banca Transilvania (BT) közt dőlhet el, ki viszi az OTP leányát, helyi elemzők szerint a BT jóval esélyesebb. A Ziarul Financiar egyébként már egy hónappal ezelőtt megszellőztette, hogy az Eximbank kiszállt a licitből.

Az elmúlt hónapokban több külföldi és helyi pénzintézet jelezte érdeklődését, de a végső ajánlattételi szakaszig végül nem jutott el az sem az olasz UniCredit, sem az osztrák Erste.

OTP Bank Romania: több százmillió euró a tét

A jegybank adatai szerint az OTP Bank Romania a piaci rangsorban a 9-10. helyen áll. Az eladási szándékot májusban jelentette be az OTP, az akkori becslések 300 millió euróra taksálták a leánybank piaci értékét. A bank saját tőkéje a félév végén 182 milliárd forint volt, jelenlegi árfolyamon 470 millió euró. Elemzők szerint ennyit nem kap az eladó, reálisabb, hogy 0,8-0,9-szeres értéken, 375-420 millió eurón valósul meg a tranzakció. Állítólag az OTP ennyiért is hajlandó megválni az ottani érdekeltségétől.

Az első félévet az OTP Bank Romania 14 milliárd forintnak megfelelő lej nettó nyereséggel zárta. A teljesítő hitelportfólió 1060 milliárd forintot tett ki.

A 2,8 százalékos részesedéssel rendelkező OTP Bank Románia meglehetősen vonzó portfólióval rendelkezik, különösen a kis- és középvállalkozások területén.  

Magas árcédulát kapott az OTP, ismét csúcsközelbe drágulhat a bankpapír

A HSBC frissített várakozása alapján bő 40 százalékot ralizhat az OTP kurzusa, és karnyújtásnyi távolságba kerülhet a két évvel ezelőtti, 19 590 forintos árfolyamcsúcs.