A Magyar Telekom negyedik negyedéves árbevétele az Erste várakozásai szerint 11,3 százalékkal lehetett magasabb az előző évinél, és 221,8 milliárd forint közelében landolhatott elsősorban az adatforgalom, az sms-küldések, valamint a multimédiás szolgáltatások megugrásának köszönhetően. Az öt elemző konszenzusából kiszámolt átlagos várakozás – amely a Magyar Telekom honlapján található – még ezt a számot is meghaladja, mégpedig több mint egy milliárddal, 222,9 milliárd forintra téve a lécet.

telekom
Megugorhat a Magyar Telekom profitja. Fotó: GettyImages

EBITDA-ágon az Erste még a bevételeknél is gyorsabb, körülbelül 13 százalékos bővüléssel, azaz 70,9 milliárddal számolt, mivel a díjkorrekció pozitív hatása mérsékelhette a költséginflációt, így javulhatott az EBITDA-marzs is (32 százalék). Ezen a soron az elemzői konszenzus 18,4 százalékos növekedést, azaz 

kereken 74 milliárd forintos eredményt vár. 

Az Erste szerint továbbá az alacsonyabb pénzügyi eredményt több mint ellensúlyozhatta a messze jobb működési eredmény, így az adózott eredmény közel 4 százalékkal, 17,5 milliárd forintra emelkedhetett. A konszenzussal összevetve itt már extra konzervatívnak bizonyult az Erste, lévén a kollektív bölcsesség 21,5 milliárdos adózott profitot prognosztizált, ami 27,2 százalékos javulással lenne egyenértékű. 

A teljes 2023-as év bevételét az Erste elemzése egyébként 842 milliárd forintra (+13 százalék) teszi, miközben az EBITDA-AL növekedése elérhette a 10-15 százalékos célsáv felső szélét.

 

A tényleges számokat február 22-én tőzsdezárás után ismerhetjük meg, akkor teszi közzé negyedik negyedéves eredményét a Magyar Telekom.

A cég részvényei hétfőn napközben több mint 1 százalékkal, 778 forintra drágultak.