A törvény teljes szigorával lesújt majd a következő hetekben az amerikai adóhivatal (IRS) az ultragazdagok illegális, magáncélú vállalati magánrepülőgép-használatára – jelentette be nemrég a hivatal. Az IRS friss vizsgálatának elsődleges célja felderíteni, pontosan mely cégvezérek és milyen sűrűn használják magánutakra a vállalati gépeket úgy, hogy azokat céges útnak álcázzák, hogy hatalmas adóalap-csökkentéseket vehessenek így igénybe.

Confident,Business,Professionals,Having,Drinks,On,A,Private,Jet, A magángépek a környezetszennyezésen túl adóalapcsökkentésre is használhatók - bizonyos kitételekkel megérheti magánrepülőzni
A magángépek a környezetszennyezésen túl adóalap-csökkentésre is használhatók – bizonyos kitételekkel megérhetik a kis jetek.
Fotó: Shuterstock

Az IRS közleménye kiemeli: idén tavasszal közel félszáz könyvvizsgálati ügyet indítanak majd el, első körben a magas kockázatú vállalatokra és a bonyolult céghálókban működő csoportokra koncentrálva, ha azonban a nyomozás úgy hozza, nem mulasztják el majd a figyelmüket a magánszemélyek irányába fordítani.

Danny Werfel, az IRS vezetője kiemelte:

A magán-, illetve üzleti célú magángéphasználat közti vonalakat relatíve könnyű elmosni, ezt a problémakört pedig ez idáig erőforrás hiányában az IRS nem tudta alaposan vizsgálni. Ennek ellenére úgy véljük, hatalmas adóhátralék lehet behajtható ilyen forrásból, ezért koncentráljuk most erőfeszítéseinket a visszásságok felderítésére.

Az IRS a magángéphasználat jövőbeli pontos nyomon követése érdekében egy új adatbázis fejlesztésébe fogott, ettől a szegmens megtisztítását várják. A vállalati magángéphasználat mértéke ugyanis minden elképzelést felülmúl az Egyesült Államokban: a becslések szerint

több mint 15 ezer vállalati gép üzemel az országban, ami egymagában a globális magángépflotta 66 százaléka.

A toplista második helyén Brazília áll 800 darab körüli, a harmadikon pedig Mexikó 760 darabos flottájával.

Többször szálltak fel magánrepülőgépei, mint amennyi nap van egy évben

Mintegy félezer alkalommal szálltak fel 2023-ban Elon Musk magánrepülőgépei. Az egyik csak idén 48 napnyi időt, egész pontosan 1161 órát töltött a levegőben. Az utasok száma egyik esetben sem nyilvános, noha ezeket a gépeket a személyzet is használhatja.

Az elmúlt években azonban nemcsak a magánrepülők, de a magánhelikopterek iránt is látványosan megugrott a kereslet: ezek rendre olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetők, mint a repülők, 270 millió forintos árcetli alatt azonban ezeket sem érdemes keresgélni.