Mintegy 3500 dolgozóját ereszti szélnek a Deutsche Bank, amely csütörtökön 1,6 milliárd eurós részvény-visszavásárlási és osztalékfizetési programot is bejelentett, hogy megnyerje magának a befektetőket.

Deutsche Bank in Frankfurt am Main
01 February 2024, Hesse, Frankfurt/Main: Clouds are reflected in the glass façade of Deutsche Bank's headquarters. Photo: Arne Dedert/dpa (Photo by ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A német pénzintézet részvényeinek árfolyama több mint 5 százalékot ugrott a befektetőknek kedvező hírek hatására, de a papíronként 12,7 eurós árfolyam továbbra is fényévekre van a globális pénzügyi válság előtti időszak 90 euró feletti csúcsától.

A bank bejelentései a pénzintézet eredményeinek ismertetésével párhuzamosan érkeztek, mely szerint a cég 4,21 milliárd eurót termelt tavaly. Bár ez elmarad az egy évvel korábbi 5,03 milliárd eurótól, jobb, mint az elemzők által várt 3,664 milliárd eurós eredmény – írja a Reuters, amely felidézi, hogy mindennek ellenére az elmúlt évtizedet nézve a bank veszteséges volt.

A Deutsche Bank 2019-ben, 

többévi veszteséges működés után döntött úgy, hogy a csillogó, ám volatilis befektetési üzletág helyett a lakossági ügyfelekre helyezi a hangsúlyt, 

amely egyelőre sikeresnek látszik, tavaly is már a lakossági részleg bizonyult nyereségesebbnek, a kamatemeléseknek köszönhetően.

A pénzintézet ráadásul a jövőt is rózsásan látja, miután sorozatban a negyedik nyereséges évét és a 14. nyereséges negyedévét zárta, ami a korábbi időszak veszteségei után figyelemre méltó teljesítmény. A Deutsche Bank a bevételeinek növekedését is 5,5–6,5 százalék közé várja idén, szemben a korábbi 3,5–4,5 százalék közötti bővülésről szóló előrejelzéssel.