Még az idén kötvényeket bocsáthat ki a Saudi Aramco, amely hosszú, 50 éves lejáratú papírokat vihet piacra – erről Ziad Al-Murshed, a szaúdi olajipari óriás pénzügyi vezetője beszélt hétfőn a Rijádban megrendezett Szaúdi Tőkepiaci Fórumon a Reuters tudósítása szerint.

Riyadh,,,Saudi,Arabia,-,Mar,11,2023:,Aramco,Company
Fotó: Shutterstock

A tervezett kibocsátás a vállalat tőkeszerkezetének optimalizálására irányuló stratégia része.

A világ legnagyobb olajvállalatának számító Aramco legutóbb 2021-ben lépett ki a hitelpiacra, és vont be hatmilliárd dollárnyi forrást iszlám kötvények (sukuk) értékesítésével.

A hónap elején megjelent sajtóhírek szerint az Aramco – melynek legnagyobb részvényese a szaúdi állam – újabb részvénykibocsátásra készül. Az eladás célja, hogy finanszírozza Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a közel-keleti ország tényleges irányítójának a gazdaság diverzifikálására irányuló ambiciózus tervét.

A tervezett tranzakcióról elsőként beszámoló Bloomberg forrásai alapján az energiavállalat 20 milliárd dollárt gyűjtene az újabb részvénycsomag piacra dobásával, ezt azonban egyelőre nem erősítette meg a vállalat, és Al-Murshed is hárította az erre vonatkozó újságírói kérdéseket hétfőn.

Az Aramco 2019 végén a világ legnagyobb elsődleges tőzsdei bevezetését (IPO) hajtotta végre, amely során 25,6 milliárd dollárt gyűjtött, majd később további részvények eladásával 29,4 milliárd dollárra emelkedett ez az összeg.

A Saudi Aramco árfolyama 2024-től
 

A társaság részvényei fél százalékot ereszkedtek hétfőn a rijádi tőzsdén, az év eleje óta viszont már 12 százalékot ralizott a kurzus.