Szaúd-Arábia a Citigroup, a Goldman Sachs és a HSBC bankokat kérheti fel az Aramco részvényeinek másodlagos eladására, Rijád a részvényeladással mintegy 20 milliárd dollár bevételre tehet szert – árulták el névtelenséget kérő források a Bloombergnek. Az ügylet az elmúlt évek legnagyobb részvénykibocsátásai közé tartozna és az idei második vagy harmadik negyedévben kerülhet rá sor.

Riyadh,,,Saudi,Arabia,-,Mar,11,2023:,Aramco,Company
Fotó: Shutterstock

A források szerint a tanácsadók sora még változhat, valamint nincs végleges döntés az üzlet időpontjáról sem. Az Aramco részvényeinek eladása esetén  kihívás lenne új befektetőket találni, ugyanis a 2019-es tőzsdei bevezetés során számos nemzetközi cég elzárkózott a szaúdi kormány elvárásaitól és az Aramco alacsony hozamától az iparági versenytársakhoz képest. 

Így az ügylet többnyire a helyi kisbefektetőkre és a gazdag családi irodákra támaszkodott. Bár a vállalat új mechanizmust vezetett be az osztalékok növelésére, hogy több befektetőt vonzzon és javítsa a likviditást, az még mindig elmarad a versenytársaktól. Ennek ellenére a világ számos vezető vagyonkezelője befektetett a cégbe.

Az eladás célja, hogy finanszírozza Mohamed bin Szalmán koronaherceg, a közel-keleti ország tényleges irányítójának a gazdaság diverzifikálására irányuló ambiciózus tervét. Az Aramco, a Citigroup, a Goldman Sachs és az HSBC nem kívánt nyilatkozni a lapnak.

Még a legnagyobb olajcég is szenved ilyen árak mellett

Közel negyedével zuhanó, ám a vártnál így is valamivel erősebb eredményről jelentett a Saudi Aramco az alacsony energiaárak miatt. Az olajóriás így is bőséges osztalékot fizet a részvényeseknek. A világ meghatározó olajipari vállalatai – köztük az amerikai Exxon és a Chevron – szintén jócskán megcsappanó nyereségről számoltak be a tavalyi háborús rekordszintekről visszarendeződő energiaárak farvizén.