A 4iG éves és negyedik negyedéves Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak (IFRS) megfelelően konszolidált, nem auditált gyorsjelentésére jelentős hatást gyakorolt a Vodafone Magyarország felvásárlása, valamint a 2022-ben lezárt hazai és nemzetközi akvizíciók – közölte a vállalat csütörtök este.

20220929 Budapest 
A 4iG Nyrt.  informatikai cég, melyet a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyeznek.

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 

A képen: magyar kártya
Eseménydús évet zárt a 4iG. Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Rekord árbevétel a 4iG csoportnál

Ezek eredményeként a csoport értékesítéseiből befolyó nettó árbevétel 2023-ban az előző évi bázishoz mérten 114 százalékkal, 594,4 milliárd forintra, EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) pedig 167 százalékkal, 197,4 milliárd forintra lőtt ki.

Az EBITDA-marzs eszerint kevéssel meghaladta a távközlési szegmensben jellemző 33 százalékot.

A pénzkiáramlással nem járó, vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd forint volt, amely 38,5 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott 32 milliárd forintos veszteség, amely egyébként 70 százalékkal haladta meg az előző évi mínuszt.

A távközlési üzletág vitte a prímet

Tavaly a nettó árbevétel 86 százalékát a távközlési üzletág adta, az informatikai divízió pedig a 14 százalékát, amivel a cégcsoport a hazai információs technológiai (IT) és rendszerintegrátori piaci szegmensben vezető szerepet tölt be.

A negyedik negyedévre kanyarodva, az év utolsó három hónapos periódusában az értékesítés nettó árbevétele 2022 azonos időszakához mérten 114 százalékkal, 173,1 milliárd forintra, míg az EBITDA 134 százalékkal, közel 50 milliárd forintra bővült. Az IFRS szerinti nettó veszteség ugyanakkor 264 százalékkal, 25,6 milliárd forintra hízott.

 

A menedzsment szerint a 4iG további eredményes működését a transzformáció sikeres végrehajtása, és ennek hatásaként további 400 milliárd forintot meghaladó cégérték-növekedés, a negyedik negyedévhez kapcsolódó gyorsjelentésben bemutatott magas, 53,4 milliárd forintos pénzeszközállomány, illetve a 182,5 milliárd forintos, kimagasló működési cash-flow biztosítja a jövőben is.