Előző évi 49 milliárd dolláros nettó eredményéhez mérten több mint kétszeresére, 110 milliárdra növelte profitját a Saudi Aramco – jelentette be vasárnap a világ legnagyobb olajipari cége.

Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP


Az energiagigász ennek ellenére és a piaci várakozásokkal szemben nem emeli a részvények után fizetendő, összesen 75 milliárd dolláros osztalékát. A részvényesek azonban ezenfelül minden 10 részvényük után egy bónuszrészvényt is kapnak. A Bloomberg hírügynökség adatai szerint jelenleg a papírok mintegy 94 százaléka Szaúd-Arábia tulajdonában áll.

A menedzsment összességében az idén 40-50 milliárd dollár körüli értékben kíván a termelésbe beruházni, miután tavaly az ilyen típusú kiadások már mintegy ötödükkel, 32 milliárd közelébe emelkedtek. Az évtized közepéig a beruházási bumm várhatóan folytatódik, a nyersolaj-kitermelési kapacitás pedig 2027-ig a tervek szerint napi 12 millió hordóról 13 millióra (1 hordó = 159 liter) nő.

A szaúdi csoport részvényei vasárnap nagyjából három százalékkal 43,10 szaúdi rialra drágultak a rijádi tőzsdén. Az ukrajnai háború miatt amúgy az árfolyam február közepe óta körülbelül 15 százalékkal erősödött, az eddigi csúcs az idén 46 rial volt.