Februárban is maradtak az alapoknál az európai befektetők, bő 10 milliárd euró friss megtakarítást helyeztek el az alapkezelőknél az LSEG Lipper adatai szerint.

Hand,Of,People,Holding,Money,Economic,Growth,,Graph,Money,,Global
Két hónap alatt több mint 50 milliárd euró befektetést vittek az európaiak az alapkezelőkhöz / Fotó: Shutterstock

Múlt hónapban 31,4 milliárd euróért vásároltak kötvényalapokat az európai befektetők, a terméktípus január után ezúttal is a legnépszerűbbnek bizonyult az összes közül. Részvényalapokból ennek csak a töredékére, 4,4 milliárd eurónyi mennyiségre mutatkozott kereslet.

Nagy a megtakarítási kedv, de óvatosak a befektetők

Ez a tőkeáramlási trend óvatosságra utal a megtakarítók részéről, akik más típusú eszközökből már kifelé mozogtak: 

  • az árupiaci termékekből 300 millió eurót váltottak vissza, 
  • ingatlanalapokban meglévő kitettségüket 1,1 milliárd euróval vágták vissza. 
  • Az alacsony rizikójúnak tartott, likvid pénzpiaci termékekből pedig 10 milliárdos tételt adtak vissza, 
  • továbbá a vegyes alapokból 12,7 milliárd eurós tétellel szálltak ki a kontinens befektetői.

A befektetési szolgáltatók közül toronymagasan a svájci UBS volt a legnépszerűbb, amelynél 7,4 milliárd eurót fektettek be. A második helyen az amerikai Vanguard futott be 3,6 milliárd euró friss ügyfélpénzzel, a dobogó harmadik fokán pedig a német DWS vagyonkezelő és a brit HSBC osztozik 3,5-3,5 milliárd euró lekötött megtakarítással.

Két hónap alatt bő 50 milliárd euró kötött ki az alapkezelőknél

Az év első két hónapjában 53,7 milliárd euró megtakarítást kötöttek le az európaiak különböző befektetési alapokba. Az eurózónában és a világ több nagy gazdaságában továbbra is fordított a hozamgörbe, vagyis a rövidebb lejáratú állampapírok magasabb kamatot fizetnek, mint a hosszabb lejáratúak. Ilyen környezetben némiképp meglepő, hogy 2024 elején a kötvényalapokat vásárolták a legnagyobb tételben. A két hónap alatt betárazott 61,1 milliárd eurós tétel az LSEG elemzői szerint azt jelezheti, hogy a befektetők már a nagy jegybankok – köztük az amerikai Fed – közelgő kamatcsökkentésére számítanak, és erre pozicionálják befektetéseiket.

A biztonságosabbnak tekintett pénzpiaci termékekbe 18,6 milliárd eurónyi új befektetés érkezett, bőven kétszer annyi, mint a harmadik legkeresettebb eszköznek bizonyuló, január–februárban 7,8 milliárd euró friss tőkét gyűjtő részvényalapokba.

Európai befektetési alapok nettó értékesítése 2024. február
 

Az árupiaci alapok csekély 200 milliós pénzkiáramlása mellett az ingatlanalapokból 3,1 milliárd, az alternatív eszközökből további 5,9 milliárd eurót váltottak vissza. Az év eleji befektetői trendek legnagyobb vesztesei a vegyes portfóliók, amelyekből 24,5 milliárd euró tőke folyt ki 60 nap alatt.