Továbbra is kíméletlenül ütik a forintot a nemzetközi devizapiacon, a hazai fizetőeszköz mindkét főbb nemzetközi valutával szemben ismét a gyenge oldalát mutatja. Az euróval szembeni árfolyam napi szinten 0,41 százalékkal 394,1-ig gyengült, míg a dollárral szembeni relációban 0,35 százalékos a mínusz, a jegyzés 364,4-en jár tíz óra előtt pár perccel.

forint
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A Raiffeisen elemzői kommentárjukban kiemelték: továbbra is az elmúlt napok szintjein, vagyis 390 felett az árfolyam, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy a piac nem értette meg a jegybank keddi üzenetét, amely szerint az, hogy most februárban 75-ről 100 bázispontra emelték a kamatvágási ciklus lépésközét nem jelenti azt, hogy a jövőben ez nem változhat, ha a piaci környezet, a befektetői hangulat vagy éppen a fundamentumok indokolttá tennék.

Hatalmasat csúszott a forint az MNB váratlan húzása óta.

Legkevésbé persze az utóbbiak tennék indokolttá az ismételt lassítást, mindenesetre a nyomás a forinton úgy tűnik, hogy a hét utolsó napján is fennmarad – tették hozzá. 

A forint a jegybank vártnál nagyobb kamatvágását megelőzően járt utoljára a 390-es szint alatt az euróval szemben, ezzel a kurzus immáron harmadik napja jár öthavi mélypontja környékén a közös európai valutával szemben.