Szerdán az amerikai nyitás után 3,5 százalékot esett a Supermicro, mely a héten debütált az S&P 500 indexkosárban, ahová azt követően került a kiskapitalizációjú részvényeket tömörítő Russell 2000 indexből, hogy egy év alatt 1000 százalékot ralizott. Ehhez képest az utolsó 5 kereskedési napon 25 százalék olvadt le a kapitalizációjából. Ugyan mi történhetett az Nvidia partnercégével?

Supermicro,Logo,And,Sign,At,Headquarters,Of,Information,Technology,Company
Fotó: Shutterstock

Annyi történt, hogy a tajvani Super Micro Computer ezekben a napokban 

2 millió darab részvényt ad el részvényenként 875 dollárért, ami a lekonyította az árfolyamot. 

A Goldman Sachs a keddi piacnyitás előtt is próbált részvényeket eladni a vállalat számára, de a bank nem talált időben elegendő vevőt. Ami szokatlan, de nem ismeretlen jelenség a Wall Sreeten, így kedden is belecsúszott a kereskedési időbe az értékesítés. Ráadásul, az elmúlt hónapokban hatalmasat menetelő Supermicro rendkívül volatilis papírrá vált. Csak az idei évben megháromszorozódott az árfolyama.  

Az évtizedek óta adatközponti szervereket fejlesztő Supermicro nagyra nőtt szerepe az MI-bummban az iparági vezetők és elemzők szerint annak a stratégiájának is köszönhető, hogy elektronikus paneleket készít, amelyeket szinte végtelen számú konfigurációban lehet összeállítani szerverekké. A versenytársak jóval korlátozottabb menüt kínálnak az ügyfeleknek. Márpedig

 a rugalmasság nagy előny az MI-piacon, 

mert például az önvezető autók technológiájának fejlesztői más szerverbeállításokat igényelnek, mint a nyelvgeneráló MI-rendszereket, például a ChatGPT-t gyártó vállalatok. A Supermicro mindkettő számára testre szabott infrastruktúrát tud biztosítani.