Azt hihetnénk, hogy a mesterséges intelligenciára irányuló (MI) fejlesztések kulcscsipjeit gyártó, a magyar befektetők körében is méltán népszerű Nvidia volt a közelmúlt legjobb befektetése. Nos, a kis kapitalizációjú részvényeket tömörítő Russell 2000  kosárból a széles piacot leképező S&P 500 kosárba ma átkatapultáló Super Micro Computer (SMC) igencsak lekörözte testes szektortársát. 

Supermicro,Logo,And,Sign,At,Headquarters,Of,Information,Technology,Company
Fotó: Shutterstock

Nem magányosan szárnyal az SMC. Az utóbbi hónapokban igencsak meglódultak a kisrészvények az amerikai piacon. Hasonlóan elképesztő sztori a Carvana online használtautó-kereskedőé, amelyért tavaly ilyenkor 10 dollárt sem adtak, most meg 80 dollár közelében jegyzik. Ám a Supermicro márkával hirdetett 

SMC mégiscsak a korunk hősének tekintett Nvidiát körözte le. 

Pedig az MI-csipek zászlóshajójának számító Nvidia is 240 százalékot teljesített egyéves visszatekintésben, de a SMC 1000 százalékot ment ugyanezen időtávon. Nem véletlen, hogy hétfőn már az S&P 500 indexben debütál a vállalat.

Külön érdekesség, hogy mindkét társaságot 1993-ban alapították, s mindkét cég pályája egy-egy tajvani születésű alapítóhoz kötődik. Az Nvidia esetében  Jensen Huangról van szó, a Supermicrónál pedig Charles Liangról. Bár a két alapító évtizedek óta ismeri egymást, de 

a két vállalat sorsát csak a mesterséges intelligencia fonta egybe. 

Amíg az Nvidia évtizedekig javítgatta a számítógépes játékok grafikai élményét, addig a Supermicro adatközponti szervereket fejlesztett. Az MI-fejlesztések során váltak partnercégekké. A két vállalat központja mindössze 15 perc autóútra fekszik egymástól. 

Mérnöki csapataink kora reggeltől éjfélig képesek együtt dolgozni

– mondta a Supermicrót vezető Charles Liang az Nvidia partnerségről.

A Supermicro nagyra nőtt szerepe az MI-bummban az iparági vezetők és elemzők szerint annak a stratégiájának is köszönhető, hogy elektronikus paneleket készít, amelyeket szinte végtelen számú konfigurációban lehet összeállítani szerverekké. A versenytársak jóval korlátozottabb menüt kínálnak az ügyfeleknek.

Részvényárfolyam és indexteljesítmény
 

Márpedig a rugalmasság nagy előny az MI-piacon, mert például az önvezető autók technológiájának fejlesztői más szerverbeállításokat igényelnek, mint a nyelvgeneráló MI-rendszereket, például a ChatGPT-t gyártó vállalatok. A Supermicro mindkettő számára testre szabott infrastruktúrát tud biztosítani. Emellett 

a Supermicro abból is profitál, hogy több mint egymilliárd dolláros készlettel rendelkezik. Sikerült nagy mennyiségben hozzájutnia az Nvidia legfejlettebb MI-csipjeihez még azt megelőzően, hogy elszállt volna kereslet.  

Még mindig kicsinek számít a Supermicro, mely mind az alkalmazottak száma, mind a bevétel tekintetében elmarad két fő riválisától, a Dell Technologiestől és a Hewlett Packard Enterprise-tól. A mesterségesintelligencia-processzorok piaca várhatóan továbbra is gyorsan növekszik. A csipgyártó Advanced Micro Devices előrejelzése szerint az MI-gyorsítók piaca 2027-re eléri a 400 milliárd dollárt, s az elemzők a szerverek iránti kereslet párhuzamos növekedésére számítanak. A legutóbbi negyedéves jelentés szerint a Supermicro MI-orientált szerverei adták a közel 3,7 milliárd dolláros értékesítés több mint felét. Míg a Dell és a HPE ehhez képest 800 millió, illetve 400 millió dollárnyit szállított hasonló szerverekből. Igaz, a SMC haszonkulcsa csak 15 százalékos, szemben a HPE 36 százalékos árrésével, vagyis a Supermicro jelentős árelőnnyel operál.